Γρύλοι στη σαλάτα
Πώς τα έντομα αποτελούν μονόδρομο στην επισιτιστική κρίση

Μέχρι το 2050 ο πλανήτης θα κατοικείται από περίπου 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτή η δημογραφική προβολή σε συνδυασμό με την ολοένα και αυξανόμενη κατανάλωση κρέατος και ψαριών και την όλο και μειούμενη παραγωγή τους έχει εδώ και χρόνια χτυπήσει το καμπανάκι σε επιστήμονες και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, οι οποίοι αναζητούν εναλλακτικές, προκειμένου να αποτρέψουν μια επερχόμενη γενικευμένη επισιτιστική κρίση.

Μία από τις υποσχόμενες εναλλακτικές, στην οποία φαίνεται να έχει …ποντάρει η επιστημονική κοινότητα, ακούει στο… όνομα «έντομα» και σίγουρα δεν ακούγεται καθόλου λαχταριστή και νόστιμη η ιδέα στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου. Ακόμη, όμως, και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών βλέπει στην εντομοφαγία έναν επισιτιστικό… μονόδρομο.

2.000 είδη βρώσιμων εντόμων

Και μπορεί περίπου 2.000 είδη εντόμων να καταναλώνονται ήδη σε διάφορα μέρη του κόσμου, ένα σνακ ή ένα κυρίως πιάτο που θα περιέχει συστατικά εντόμου ή ολόκληρο το έντομο θα ήταν μια μάλλον… αποκρουστική επιλογή για τους Έλληνες καταναλωτές. Κι όμως, χιλιάδες είδη εντόμων αποτελούν μέρος της παραδοσιακής διατροφής για πάνω από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε τουλάχιστον 113 χώρες κυρίως της Ασίας, της Αφρικής αλλά και της Αμερικής, ιδίως της Λατινικής.

Τα νεοφανή τρόφιμα – στα οποία συγκαταλέγονται και τα έντομα – εδώ και χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά. Άλλωστε, με τον όρο αυτό, οι  επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εννοούν τα νέα τρόφιμα που δεν έχουν καταναλωθεί είτε ως τρόφιμο είτε ως συστατικό τροφίμων μέχρι πριν απ’ τις 15 Μαρτίου του 1997, θα μπορούσαν να αποτελούν μια νέα διατροφική πηγή και ενδεχομένως καταναλώνονται σε άλλα μέρη του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι το 2018, συνολικά 125 νέα τρόφιμα είχαν εγκριθεί, ενώ από το 2018 μέχρι και πέρυσι ακόμη 117 νεοφυή τρόφιμα πήραν έγκριση. Φέτος, μέχρι αυτή τη στιγμή 9 τέτοια τρόφιμα έχουν πάρει το…πράσινο φως. Υπενθυμίζεται πως μόνος αρμόδιος φορέας για να προχωρήσει στην αξιολόγηση για την ασφάλεια των νεοφανών αυτών τροφίμων είναι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Ήδη, η Ευρωπαϊκή Αρχή έχει ολοκληρώσει αξιολογήσεις ασφάλειας για τρόφιμα και συστατικά τροφίμων που προέρχονται από έντομα, όπως είναι ο κίτρινος αλευροσκώληκας και ο οικιακός γρύλος. Μάλιστα, η EFSA μόλις την Πέμπτη επικαιροποίησε έγγραφο καθοδήγησης για τις επιστημονικές απαιτήσεις σχετικά με την αξιολόγηση ασφάλειας αυτών των τροφίμων, το οποίο θα είναι εφαρμόσιμο από 01/02/2024.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο στην ομάδα των νεοφανών τροφίμων της Μονάδας «Διατροφή και Καινοτομία Τροφίμων» της EFSA, Ερμόλαο Βερβέρη, το ενδιαφέρον για τις εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω διαφόρων παραγόντων, «όπως η πρόοδος στην επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων που επιτρέπει την ανάπτυξη νέων προϊόντων, τα πιθανά οφέλη που σχετίζονται με την υγεία, τα υποσχόμενα θρεπτικά προφίλ αυτών των πηγών, οι ηθικές ανησυχίες όπως η ευημερία των ζώων και οι εκτιμήσεις για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα».

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, κατά την εξέταση διατροφικών υποκατάστατων, πρέπει να σταθμίζονται προσεκτικά παράγοντες όπως οι διατροφικές συστάσεις, οι διατροφικές συνήθειες, τα κοινωνικά πρότυπα, οι ατομικές διατροφικές ανάγκες και οι τρέχουσες επιστημονικές γνώσεις.

Αντικαταστάτης του κρέατος;

Μπορεί, λοιπόν, οι επιστήμονες να έχουν βρει στις εναλλακτικές πρωτεΐνες τον αντικαταστάτη του κρέατος, ωστόσο απαιτείται μεγάλη προσοχή. Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, εξέτασε τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από την αντικατάσταση του βοδινού κρέατος με οικιακό γρύλο. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι πως ο συνολικός αντίκτυπος στην υγεία από την αντικατάσταση των μπιφτεκιών βοδινού κρέατος με μπιφτέκια που περιέχουν σκόνη εντόμων επηρεάζεται από την ποσότητα της σκόνης γρύλου που ενσωματώνεται στο μείγμα.

Η μελέτη διεξήχθη στο πλαίσιο των διδακτορικών σπουδών του κ. Βερβέρη στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και συνδέεται με ένα διεθνές πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την EFSA και το οποίο συντόνισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Ανδρονίκη Νάσκα. Πραγματοποιήθηκε, δε, με τη χρήση της μεθοδολογίας εκτίμησης κινδύνου – οφέλους (RBA), που αξιολογεί ταυτόχρονα τους κινδύνους και τα οφέλη που σχετίζονται με τις διατροφικές επιλογές με βάση το χρηματοδοτούμενο από την EFSA έργο NovRBA.

Στο… ερευνητικό στόχαστρο βρέθηκαν ενήλικες – και ιδίως οι νέοι σε ηλικία – οι οποίοι είναι πιο πρόθυμοι να καταναλώσουν έντομα ως τροφή, από τρεις χώρες: Δανία, Γαλλία και Ελλάδα. «Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι ενώ οι υψηλές ποσότητες σκόνης γρύλου στα υποκατάστατα κρέατος μπορεί να είναι ασφαλείς, δεν παρέχουν εγγενώς μια πιο υγιεινή διατροφική επιλογή σε σύγκριση με το βόειο κρέας. Η διαφορά στην περιεκτικότητα σε νάτριο μεταξύ του κόκκινου κρέατος και των γρύλων καθοδηγεί πρωτίστως τις συνολικές επιπτώσεις στην υγεία. Η προσεκτική προσαρμογή της ενσωμάτωσης σκόνης γρύλου μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα για την υγεία», προσθέτει ο κ. Βερβέρης.

Πηγή: Τα Νέα/Εύη Σαλτού

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γλυπτά του Παρθενώνα
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 2025
Σύμφωνα με τον Economist τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και η βρετανική κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του...
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 2025
dieuthintes_1.jpg
Δυτική Αττική: Πειθαρχικά αντί μονιμοποιήσεων – Καταγγελία για αυταρχικές πρακτικές
Πειθαρχικά αντί για μονιμοποιήσεις στη Δυτική Αττική - Καταγγελίες για αυταρχικές πρακτικές
Δυτική Αττική: Πειθαρχικά αντί μονιμοποιήσεων – Καταγγελία για αυταρχικές πρακτικές
myschool_b2_0.jpg
Σχολεία: Οι γονείς μαθητών ΣΤ' Δημοτικού πρέπει να επικαιροποιήσουν τη Διεύθυνση κατοικίας για την εγγραφή στα Γυμνάσια - Οδηγίες
Πώς θα γίνει η επικαιροποίηση του πληροφοριακού συστήματος myschool έως τις 2 Δεκεμβρίου, ως προς τις διευθύνσεις μονίμου κατοικίας όλων των...
Σχολεία: Οι γονείς μαθητών ΣΤ' Δημοτικού πρέπει να επικαιροποιήσουν τη Διεύθυνση κατοικίας για την εγγραφή στα Γυμνάσια - Οδηγίες
Σχολική αίθουσα
Καταγγελία εκπαιδευτικών για αυθαιρεσίες στο ΠΥΣΠΕ Β΄ Αθήνας: «Παραβίαση διαδικασιών και απαξίωση»
Καταγγελία για τους χειρισμούς του ΠΥΣΠΕ Β΄ Αθήνας - Αυθαίρετες ενέργειες και παράβαση διαδικασιών
Καταγγελία εκπαιδευτικών για αυθαιρεσίες στο ΠΥΣΠΕ Β΄ Αθήνας: «Παραβίαση διαδικασιών και απαξίωση»