λαχανικά
Τα λαχανικά που θέλουν προσοχή το καλοκαίρι

Μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία λαχανικών σίγουρα είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε για το καλοκαίρι, αλλά και γενικότερα. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια λαχανικά που θέλουν λίγη προσοχή και μέτρο παραπάνω, ειδικά τους πιο ζεστούς μήνες.

Λαχανικά ρίζας

Τα λαχανικά ρίζας, όπως π.χ. οι πατάτες, τα παντζάρια κ.ο.κ., είναι πλούσια και θρεπτικά, αλλά μπορεί να είναι βαριά και προκαλούν θερμότητα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Science διαπίστωσε ότι τα λαχανικά, όπως οι πατάτες, παρουσιάζουν υψηλότερη θερμοχωρητικότητα και θερμική αγωγιμότητα σε σύγκριση με τα ελαφρύτερα λαχανικά, όπως τα καλοκαιρινά κολοκύθια και τα αγγούρια, γεγονός που υποδηλώνει την πιθανότητα μεγαλύτερης παραγωγής θερμότητας στο σώμα κατά την κατανάλωση. Προτιμήστε για αυτή την εποχή πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κολοκυθάκια, αγγούρια και γενικά τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Σκόρδο και κρεμμύδι

Εντάσσονται κι αυτά στα λαχανικά ρίζας και παρ’ όλο που προσθέτουν έξτρα γεύση και νοστιμιά στο πιάτο, δημιουργούν επίσης θερμότητα στο σώμα, κάτι που σίγουρα δεν θέλουμε τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Χρησιμοποιήστε τα με μέτρο ή προτιμήστε πιο ήπιες εναλλακτικές λύσεις όπως το σχοινόπρασο ή το πράσο.

Σπανάκι και λάχανο

Είναι και τα δύο λαχανικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά ταυτόχρονα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό οξύ, το οποίο μπορεί να παρεμποδίσει την απορρόφηση ασβεστίου και να συμβάλει στο σχηματισμό πέτρας στα νεφρά, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ. Απολαύστε τα με μέτρο και εξισορροπήστε τα με άλλα λαχανικά, όπως το μαρούλι ή η ρόκα.

Πιπεριές

Ενώ οι πιπεριές είναι βασικό συστατικό πολλών πιάτων, μπορεί να είναι δύσκολες στην πέψη για πολλούς, ειδικά όταν ο καιρός είναι ζεστός. Σκεφτείτε πιο ελαφριές επιλογές όπως γλυκές πιπεριές ή αγγούρι για σαλάτες και σνακ.

Λάχανο και λαχανάκια Βρυξελλών

Ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου αναφέρουν ότι τα σταυρανθή λαχανικά είναι θρεπτικά, αλλά μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και πεπτική δυσφορία σε ορισμένα άτομα. Επειδή, όμως, ταυτόχρονα είναι πολύ θρεπτικά, κρατήστε τα στη διατροφή σας απλά καταναλώστε τα σε μικρές μερίδες και βεβαιωθείτε ότι είναι καλά μαγειρεμένα για να βοηθήσουν την πέψη.

Καυτερές πιπεριές

Οι πικάντικες πιπεριές όπως οι jalapenos, οι serranos ή οι habaneros μπορεί να αυξήσουν τη θερμότητα του σώματος, κάτι που προφανώς δεν θέλουμε κατά τη διάρκεια ενός ζεστού καλοκαιριού. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Surgical Research, οι πικάντικες πιπεριές αυξάνουν, επίσης, την παραγωγή οξέος στο στομάχι, γι’ αυτό επιλέξτε πιο ήπιες ποικιλίες ή χρησιμοποιήστε τις με φειδώ.

Μανιτάρια

Αν και είναι ένα ευπροσάρμοστο συστατικό, μπορεί να παράγουν ελαφρώς θερμότητα στο σώμα. Απολαύστε τα με μέτρο και σκεφτείτε ελαφρύτερες εναλλακτικές λύσεις, όπως κολοκυθάκια για τα stir-fry σας.

Πηγή: clickatlife.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γκαμπριέλα Άντερσεν Σις
Λος Άντζελες 1984: Γκαμπριέλα Άντερσεν Σις – Ποιος θυμάται τη νικήτρια του μαραθωνίου; Η 37η ήταν πρωταγωνίστρια!
Ολυμπιακοί Αγώνες Λος Άντζελες 1984…
Λος Άντζελες 1984: Γκαμπριέλα Άντερσεν Σις – Ποιος θυμάται τη νικήτρια του μαραθωνίου; Η 37η ήταν πρωταγωνίστρια!
skoupidia
Χρόνια πίσω η Ελλάδα στη διαχείριση αποβλήτων: Πώς κινδυνεύει να παγιδευτεί στα «δίχτυα» της κοστοβόρου καύσης
Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του WWF Ελλάς, το μοντέλο διαχείρισης που προκρίνει σήμερα η Πολιτεία θα κοστίσει πάνω από 5 - 5,5...
Χρόνια πίσω η Ελλάδα στη διαχείριση αποβλήτων: Πώς κινδυνεύει να παγιδευτεί στα «δίχτυα» της κοστοβόρου καύσης
τρίτη δόση εμβολίο emvolio.gov.gr
Κορονοϊός: Απόφαση «κόλαφος» για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Αδιαφάνεια στην προμήθεια εμβολίων
Αδιαφάνεια στην προμήθεια εμβολίων διαπίστωσε το ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε.
Κορονοϊός: Απόφαση «κόλαφος» για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Αδιαφάνεια στην προμήθεια εμβολίων