gataki
Τι να αποφύγετε όταν δίνετε λιχουδιές στη γάτα σας

Αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά και οι πιο ακριβές. Αρκεί να ελέγχετε τη λίστα των συστατικών των λιχουδιών που αγοράζετε, ώστε να βεβαιώνεστε ότι είναι υγιεινές και κατάλληλες για το οικόσιτο αιλουροειδές της καρδιάς σας. Σε κάθε περίπτωση, οι λιχουδιές δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνούν το 5-10% της ημερήσιας πρόσληψης τροφής της γάτας σας. Οι πολλές λιχουδιές οδηγούν σε αύξηση βάρους και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Εκτός των άλλων, “κακομαθαίνουν” τη γάτα σας, η οποία μπορεί να αρχίσει να αρνείται να φάει την κανονική τροφή της.

Ας δούμε πώς να επιλέξετε τις πιο υγιεινές λιχουδιές για τη γάτα σας:

Ελέγξτε τη λίστα των συστατικών:

Πριν αγοράσετε οποιαδήποτε λιχουδιά του εμπορίου, πρέπει να ελέγχετε προσεχτικά τη λίστα με τα συστατικά. Αναζητήστε παρόμοια συστατικά στις λιχουδιές με αυτά που πρέπει περιέχουν οι γατοτροφές υψηλής ποιότητας.

– Κρέας ως βασικό συστατικό: Αναζητήστε λιχουδιές στη συσκευασία των οποίων αναγράφονται ξεκάθαρα τα συστατικά τους, όπως “αφυδατωμένο κοτόπουλο”, αντί για ένα γενικόλογο “κρέας”.

– Φυσικά συστατικά: Αποφύγετε λιχουδιές με πολλά τεχνητά συστατικά. Η γάτα σας δεν χρειάζεται τεχνητά χρώματα ή γεύσεις για να απολαύσει τις λιχουδιές της, και ευτυχώς υπάρχουν φυσικά συντηρητικά που διατηρούν φρέσκες τις λιχουδιές.

– Όσο λιγότερα συστατικά, τόσο το καλύτερο: Αν υπάρχει στη συσκευασία των λιχουδιών μια ολόκληρη παράγραφος με συστατικά που δεν αναγνωρίζετε, προτιμήστε λιχουδιές που περιέχουν λιγότερα συστατικά.

– Αναζητήστε λιχουδιές με ντόπια συστατικά: Θα είναι πιο φρέσκες.

– Ελέγξτε τις θερμίδες: Διαβάστε τη συνιστώμενη δοσολογία των λιχουδιών στη συσκευασία και βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί καλά εντός των πλαισίων του γενικότερου προγράμματος διατροφής της.

– Συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας: Αν η γάτα σας έχει ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες, ή αν χρειάζεστε στοχευμένες συμβουλές, μη διστάσετε να ζητήσετε τη γνώμη του/της κτηνιάτρου σας, και τη βοήθειά του/της για τη “μετάφραση” της λίστας συστατικών.

Δοκιμάστε εναλλακτικές:

Οι λιχουδιές δεν είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορείτε να επιβραβεύσετε τη γάτα σας. Αντί να της δίνετε από μια λιχουδιά κάθε φορά που θέλετε να της δείξετε την αγάπη σας ή να της πείτε “μπράβο”, μπορείτε ακόμα:

– Να της δώσετε κανονική τροφή: Μπορείτε να πάρετε λίγη από την κανονική ξηρά τροφή της γάτας σας και να τη βάλετε μέσα σε ένα διαδραστικό παιχνίδι, από το οποίο θα προσπαθήσει να τη βγάλει. Μπορείτε, επίσης, να την επιβραβεύσετε προσθέτοντας λίγη υγρή τροφή στο κανονικό της γεύμα. Χρησιμοποιώντας κανονική τροφή, θα μπορείτε να ελέγχετε περισσότερο τις θερμίδες που προσλαμβάνει καθημερινά.

– Να της δώσετε παιχνίδια: Τα παιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν τη γάτα σας να εκτονώσει την περίσσεια ενέργειάς της και να ξεπεράσει την ανία της.

– Να φτιάξετε τις δικές σας λιχουδιές: Χρησιμοποιήστε μαγειρεμένα κρέατα υψηλής ποιότητας και άλλα φυσικά συστατικά. Να ελέγχετε πάντα αν τα συστατικά που χρησιμοποιείτε είναι ασφαλή για κατανάλωση από τη γάτα σας.

Τι να αποφύγετε όταν δίνετε λιχουδιές στη γάτα σας:

Το βασικό που πρέπει να αποφύγετε όταν δίνετε λιχουδιές στη γάτα σας είναι οι μεγάλες ποσότητες. Αν βασίζεστε μόνο στις λιχουδιές για να ενθαρρύνετε τη γάτα σας ή να ενισχύσετε τη σχέση σας μαζί της, υπάρχει σοβαρή περίπτωση η γάτα σας να καταλήξει υπέρβαρη, και να παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι λιχουδιές προορίζονται για ειδικές περιστάσεις, και πρέπει να αναλογίζεστε το σύνολο των θερμίδων που λαμβάνει η γάτα σας όταν την ταΐζετε.

Η χαμηλή ποιότητα συχνά κρύβεται χρησιμοποιώντας τεχνητά συστατικά, τα οποία ενισχύουν την υπερκατανάλωση από τη γάτα σας. Όσο περισσότερα συστατικά αναγράφονται στη συσκευασία των λιχουδιών, τόσο πιο καχύποπτα πρέπει να τις αντιμετωπίζετε.

Παρά τον τρόπο με τον οποίο συχνά παρουσιάζονται οι γάτες, δεν πρέπει ποτέ να τους δίνετε ωμό ψάρι ή κρέας. Στη φύση μπορεί να τρώνε ωμό κρέας, αλλά η δική σας γάτα είναι οικόσιτη, και τα ωμά κρέατα του εμπορίου συχνά περιέχουν επικίνδυνα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές μολύνσεις.

Αποφύγετε να δίνετε μπουκιές από το φαγητό σας στη γάτα σας, η οποία δεν χρειάζεται γάλα ή τυρί για να παραμείνει υγιής. Η συνήθεια αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές, όπως το να μην τρώει η γάτα σας το κανονικό της φαγητό, ή να πηδάει πάνω στο τραπέζι.

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ τις λιχουδιές ως υποκατάστατο των δραστηριοτήτων που έχει ανάγκη η γάτα σας, όπως είναι το παιχνίδι. Ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο μπορεί η γάτα σας να σας παρακαλάει, είναι η προσοχή. Βεβαιωθείτε ότι παίζετε μαζί της κάθε μέρα, ώστε να την κρατάτε ικανοποιημένη και γεμάτη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα