Thumbnail
Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να θεωρηθεί “κόκκινη σημαία” για την άνοια

Υπάρχουν πολλά βασικά προειδοποιητικά σημάδια της άνοιας, με κύριο την απώλεια μνήμης. Όμως τα προβλήματα όρασης μπορούν επίσης να θεωρηθούν “κόκκινη σημαία” για την πάθηση.

Η γνωστική εξασθένηση, η πιο αργή σκέψη, το να ξεχάσετε το όνομα ενός στενού μέλους της οικογένειας ή ενός φίλου και η απώλεια όρασης μπορεί να αποδοθούν στη γήρανση. Ταυτόχρονα, όμως, μπορεί να είναι σημάδια άνοιας.

Όταν πρόκειται για προβλήματα με τα μάτια, υπάρχει μία λιγότερο γνωστή επίδραση στην όρασή μας που μπορεί να προέρχεται από την πάθηση. Η απώλεια όρασης μπορεί να προκληθεί από προβλήματα στον εγκέφαλό μας, σύμφωνα με τη Roshni Patel, διπλωματούχο οπτομέτρη και Επικεφαλής Επαγγελματικών Υπηρεσιών στο Lenstore. Έτσι, οποιαδήποτε υποβάθμιση στον τρόπο που βλέπουμε μπορεί να είναι κόκκινη σημαία για άνοια.

«Η άνοια και η απώλεια όρασης γίνονται πιο συχνές όσο μεγαλώνουμε. Περίπου 1 στους 9 ανθρώπους άνω των 60 ετών ζει με απώλεια όρασης και περίπου 1 στους 11 ανθρώπους σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ζει με άνοια. Αλλά τα άτομα με άνοια μπορούν επίσης να έχουν οπτικά προβλήματα που προκαλούνται από τον εγκέφαλο, ακόμα κι αν τα μάτια τους είναι ακόμα υγιή», είπε η ειδικός.

Έτσι, κάποιο πρόβλημα όρασης μπορεί να οφείλεται στην άνοια, καθώς είναι ένα σύνδρομο που σχετίζεται με μια συνεχή υποβάθμιση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Εκτιμάται ότι υπάρχουν σχεδόν ένα εκατομμύριο (994.000) άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο που ζουν με άνοια και αυτός ο αριθμός αυξάνεται επειδή οι άνθρωποι ζουν περισσότερο.

Η άνοια και η σύνδεσή της με την απώλεια όρασης

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ο πιο κοινός τύπος άνοιας. Αν και η άνοια επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους, δεν αποτελεί φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Μαζί με την γνωστική εξασθένηση και τα προβλήματα όρασης, η πιο αργή ταχύτητα σκέψης και η λιγότερο κοινωνική συμπεριφορά θεωρούνται επίσης βασικά σημάδια άνοιας.

Τα συμπτώματα της άνοιας είναι προοδευτικά, πράγμα που σημαίνει ότι τα σημάδια της γνωστικής εξασθένησης ξεκινούν αργά και σταδιακά επιδεινώνονται, οδηγώντας σε άνοια. Η Roshni δήλωσε: «Η άνοια μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία από αλλαγές στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες που φέρνουν τα μάτια και του τρόπου που βλέπουν τα μάτια.

Μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά μεταξύ των συμπτωμάτων απώλειας όρασης και άνοιας, καθώς οι παθήσεις μπορεί να συγχέονται ή να παρερμηνεύονται η μία ως επίδραση της άλλης. Γι’ αυτό είναι σημαντικό κάποιος με άνοια να εξετάζει τα μάτια του τακτικά, καθώς οι οφθαλμολογικές εξετάσεις μπορούν να εντοπίσουν παθήσεις των ματιών, οι οποίες προκαλούν προβλήματα όρασης χωρίς έγκαιρη θεραπεία».

Τα συμπτώματα της άνοιας

Επειδή η άνοια είναι ένας γενικός όρος, τα συμπτώματά της μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά από άτομο σε άτομο. Άτομα με άνοια αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, προσοχής, επικοινωνίας, λογικής σκέψης, κρίσης, επίλυσης προβλημάτων και όρασης, τα οποία είναι πιο σοβαρά από ό,τι θα περίμενε κανείς για την ηλικία τους.

Η Roshni είπε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν για να βοηθήσετε κάποιον που πάσχει τόσο από απώλεια όρασης όσο και από άνοια. «Καθαρίστε τα γυαλιά τους τακτικά και βεβαιωθείτε ότι έχουν τη σωστή συνταγή. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την όρασή τους, είναι σημαντικό να φροντίζετε καλά τα μάτια τους, φροντίζοντας τα γυαλιά να είναι καθαρά και έχουν τη σωστή συνταγή για το άτομο».

«Η προσαρμογή του περιβάλλοντος του ατόμου είναι ένα άλλο βήμα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους πάσχοντες από πάθηση των ματιών και άνοια, από τη βελτίωση του φωτισμού στο σπίτι, τη χρήση αντιθέτων χρωμάτων για να διασφαλίσουμε ότι τα πράγματα είναι εύκολο να διαφοροποιηθούν και τη διατήρηση των χώρων οικείων και καθαρών». Και το σημαντικότερο, όπως είπε, είναι ότι πρέπει να εξασφαλίσετε ότι το άτομο υποβάλλεται σε τακτικούς ελέγχους από τον γιατρό και τον οφθαλμίατρό του.

Πηγή: enikos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καρκίνος στο πάγκρεας
Καρκίνος του παγκρέατος: Το «ύπουλο» σύμπτωμα που χρειάζεται προσοχή
Καρκίνος του παγκρέατος: Το «ύπουλο» σύμπτωμα που μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι της νόσου και χρειάζεται προσοχή
Καρκίνος του παγκρέατος: Το «ύπουλο» σύμπτωμα που χρειάζεται προσοχή