Καρκίνος του μαστού
Έναν πιθανό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού αποκάλυψε νέα μελέτη

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού και ότι η πυκνότητα των μαστών μειώνεται με την ηλικία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν τώρα στοιχεία ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου που σχετίζεται με την πυκνότητα των μαστών μειώνεται άνισα.

Ένα από τα ευρήματα της μελέτης ήταν ότι η πιο αργή μείωση της πυκνότητας, σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εντοπισμού καρκίνου στο μαστό.

«Ελπίζω το εύρημα να χρησιμοποιηθεί στην κλινική πράξη το συντομότερο δυνατό, καθώς θα κάνει τεράστια διαφορά», δήλωσε στους New York Times η συγγραφέας της μελέτης Shu Jiang, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιστημών δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις.

«Θα μπορούσαν να οριστούν διαφορετικές κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαβάθμιση του κινδύνου για την παρακολούθηση όσων παρουσιάζουν πολύ πιο αργή μείωση στην πυκνότητα των ιστών».

Στην δεκαετή μελέτη συμμετείχαν περίπου 10.000 γυναίκες, οι οποίες δεν είχαν καρκίνο στην έναρξη της μελέτης. Μέχρι το τέλος της, 289 γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο. Οι ερευνητές συνέκριναν αυτές τις γυναίκες με 658 γυναίκες που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου και δεν εμφάνισαν καρκίνο του μαστού.

Οι γυναίκες που ανέπτυξαν καρκίνο κατά τη διάρκεια της μελέτης, έτειναν να έχουν υψηλότερη πυκνότητα μαστών στην αρχή της μελέτης.

Πέρα από αυτό όμως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μαστοί που ανέπτυξαν στην πορεία καρκίνο, είχαν σημαντικά πιο αργή μείωση της πυκνότητας συγκριτικά με τον άλλο μαστό αυτών των γυναικών.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο εργαλείο διάγνωσης, καθιστώντας δυνατή την εκτίμηση της πυκνότητας του μαστού σε διαφορετικές χρονικές στιγμές αφού μια γυναίκα αρχίσει να κάνει μαστογραφίες.

«Αυτές οι πληροφορίες δηλαδή, είναι ήδη διαθέσιμες, αλλά δεν χρησιμοποιούνται», εξήγησε η Jiang. Ο κίνδυνος μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο του μαστού θα μπορούσε «να επικαιροποιείται κάθε φορά που κάνει νέα μαστογραφία», σημείωσε η Jiang.

Η Karen Knudsen, διευθύνουσα σύμβουλος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, χαρακτήρισε τη μελέτη «συναρπαστική».

«Είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει διαχρονικά τις αλλαγές από μαστό σε μαστό, αντί να υπολογίζει τον μέσο όρο των δύο μαστών, όπου μπορούν να χαθούν αυτές οι αλλαγές», δήλωσε η Knudsen στους Times.

«Πρέπει να ξέρουμε πώς να παρακολουθούμε τις γυναίκες με πυκνούς μαστούς, αντί απλά να τις προειδοποιούμε», είπε η Knudsen.

Πηγή: onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες