Δίπλωμα οδήγησης
Το πρώιμο σημάδι της νευρολογικής διαταραχής που μπορεί να εκδηλωθεί κατά την οδήγηση

Αυτό το σύμπτωμα μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την εμπειρία σας στο δρόμο. Σύμφωνα με την Alzheimer’s Research UK, περίπου το 40% των ατόμων άνω των 65 ετών που υποπτεύονται ότι πάσχουν από άνοια δεν διαγιγνώσκονται με τη νόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτά είναι άσχημα νέα, δεδομένου ότι μια διάγνωση μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από την πάθηση να έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη υποστήριξη και βοήθεια. Όσο νωρίτερα εντοπιστεί, τόσο το καλύτερο. Ίσως μέρος αυτής της καθυστέρησης στη διάγνωση οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πώς μοιάζει αυτή η πάθηση.

Μια μελέτη του YouGov, σε συνεργασία με την Alzheimer’s Research UK, διαπίστωσε ότι μόνο το 49% των συμμετεχόντων ανέφερε την απώλεια μνήμης ως σύμπτωμα της άνοιας, ενώ το 22% δήλωσε ότι δεν είχε ιδέα πώς επηρεάζει τους ανθρώπους.

Έτσι, δεν είναι περίεργο ότι τα πρώιμα σημάδια της νόσου, όπως η απώλεια της όσφρησης και η δυσκολία σε καθημερινές εργασίες όπως τα ψώνια, συχνά περνούν απαρατήρητα. Ένα άλλο σημάδι μπορεί να εμφανιστεί κατά την οδήγηση.

Πώς επηρεάζει η άνοια την οδήγηση;

Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Alzheimer’s Association, οι αλλαγές στην όραση, τα προβλήματα ισορροπίας και η απώλεια χωρικής αντίληψης είναι κοινά σε άτομα με άνοια, ακόμα και σε αρχικά στάδια. «[Η άνοια] μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στην ισορροπία ή την ανάγνωση. Μπορεί επίσης να παρουσιαστούν προβλήματα με την εκτίμηση της απόστασης και τον προσδιορισμό του χρώματος ή της αντίθεσης, προκαλώντας προβλήματα στην οδήγηση», εξηγούν οι ειδικοί.

Στη συνέχεια, υπάρχει το θέμα της μνήμης. Άτομα με άνοια «μπορεί να έχουν δυσκολία στην οδήγηση σε μια οικεία τοποθεσία», επισημαίνει η Alzheimer’s Association.

Στο παρελθόν μια μελέτη που συνέδεσε τη χαμηλή χωρική αντίληψη με την ανάπτυξη άνοιας σε μεταγενέστερο στάδιο. Αυτή η απώλεια παρατηρείται έως και 25 χρόνια πριν από την εμφάνιση της πάθησης, αν και η μελέτη δεν εξέτασε την οδήγηση.

Η διάγνωση της άνοιας δεν εμποδίζει την οδήγηση

Η Alzheimer’s Society υπογραμμίζει ότι, παρά τις κοινές παρανοήσεις, «η διάγνωση άνοιας δεν αποτελεί από μόνη της λόγο για να σταματήσει κάποιος να οδηγεί».

Ένας στους τρεις ανθρώπους με διάγνωση άνοιας συνεχίζει να οδηγεί, παρόλο που «με τον χρόνο, η άνοια επηρεάζει τις δεξιότητες που απαιτούνται για την ασφαλή οδήγηση». Αυτό συνήθως συμβαίνει στο μεσαίο στάδιο της άνοιας, αλλά μπορεί να συμβεί και αργότερα σε ορισμένες περιπτώσεις (αν και είναι αναπόφευκτο).

Δεξιότητες όπως η ικανότητα εστίασης, η γρήγορη αντίδραση, η απομνημόνευση διαδρομών, η σωστή κρίση και η καλή χωρική αντίληψη είναι απαραίτητες για την ασφαλή οδήγηση, όπως επίσης και η διατήρηση της ψυχραιμίας. Όλες αυτές οι δεξιότητες δυσκολεύουν την οδήγηση σε άτομα με άνοια.

Εάν αντιμετωπίζετε κάποια από τα παραπάνω προβλήματα κατά την οδήγηση, μείνετε εκτός δρόμου και ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αυτοκίνητο
«Ο κανόνας του ενός λεπτού» - Ποιο είναι το λάθος που κάνουμε όταν σβήνουμε το αυτοκίνητο
Το λάθος που κάνουμε όλοι όταν σβήνουμε το αυτοκίνητο – Ποιος είναι ο κανόνας του ενός λεπτού
«Ο κανόνας του ενός λεπτού» - Ποιο είναι το λάθος που κάνουμε όταν σβήνουμε το αυτοκίνητο
apognosi
Απελπισία αναπληρώτριας: "Λυπάμαι για όσα μας κάνετε να περνάμε και για την κατάντια που μας προσφέρετε"
Υπουργείο Παιδείας.... Αφήνει ακάλυπτους τους εκπαιδευτικούς να καλύψουν τα κενά τους!
Απελπισία αναπληρώτριας: "Λυπάμαι για όσα μας κάνετε να περνάμε και για την κατάντια που μας προσφέρετε"