Παιδιά χρησιμοποιούν κινητό
Τι έδειξε μελέτη του ΠΟΥ για την επικινδυνότητα από τη χρήση κινητών τηλεφώνων

Η χρήση κινητών τηλεφώνων δεν συνδέεται με τον καρκίνο του εγκεφάλου, σύμφωνα με μια μεγάλη πενταετή μελέτη που παρήγγειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το 2019 και ολοκληρώθηκε φέτος.

Οι επιστήμονες της Αυστραλιανής Υπηρεσίας Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (ARPANSA) εξέτασαν περισσότερες από 5.000 περιπτώσεις και διαπίστωσαν ότι παρά την τεράστια αύξηση της χρήσης της ασύρματης τεχνολογίας, δεν υπήρξε αντίστοιχη αύξηση των περιστατικών καρκίνου του εγκεφάλου.

Στη μελέτη, που είναι η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα, συμπεριλήφθηκαν άτομα που πραγματοποιούν μακροχρόνιες τηλεφωνικές κλήσεις και άτομα που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα για περισσότερο από μία δεκαετία, αναφέρει ο Independent.

Η τελική ανάλυση περιελάμβανε 63 μελέτες από το 1994 έως το 2022, οι οποίες αξιολογήθηκαν από 11 ερευνητές από 10 χώρες. Η εργασία αξιολόγησε τις επιπτώσεις των ραδιοσυχνοτήτων, που χρησιμοποιούνται στα κινητά τηλέφωνα καθώς και στην τηλεόραση, στις συσκευές παρακολούθησης μωρών και στα ραντάρ.

Ο συν-συγγραφέας Μαρκ Έλγουντ, καθηγητής επιδημιολογίας του καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, δήλωσε ότι η μελέτη εξέτασε τους καρκίνους του εγκεφάλου σε ενήλικες και παιδιά, καθώς και τον καρκίνο της υπόφυσης, των σιελογόνων αδένων και τη λευχαιμία, και τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων, σταθμών βάσης ή πομπών, καθώς και την επαγγελματική έκθεση.

Ο ΠΟΥ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί υγείας έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν υπάρχουν οριστικές αποδείξεις για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την ακτινοβολία που χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα, αλλά ζήτησαν περισσότερη έρευνα.

«Δεν υπάρχει σύνδεση»

Το 2013, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) δήλωσε ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που παράγονται από τα κινητά τηλέφωνα «θα μπορούσαν ενδεχομένως» να προκαλέσουν καρκίνο, αφού ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι οι όγκοι ήταν πιο πιθανό να εμφανιστούν σε όσους χρησιμοποιούσαν συχνά τα κινητά τους τηλέφωνα.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία δεν δείχνουν σύνδεση μεταξύ των κινητών τηλεφώνων και του καρκίνου του εγκεφάλου ή άλλων καρκίνων της κεφαλής και του λαιμού», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής Κεν Καριπίδης.

«Παρόλο που η χρήση των κινητών τηλεφώνων έχει εκτοξευθεί στα ύψη, τα ποσοστά καρκίνου του εγκεφάλου παρέμειναν σταθερά».

«Είναι σημαντικό για εμάς να συνεχίσουμε την έρευνά μας, ωστόσο, μπορούμε να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και των όγκων στον εγκέφαλο. Η έκθεση σε ραδιοκύματα από την ασύρματη τεχνολογία δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία», είπε.

Υψηλότερη η έκθεση από τα κινητά

Τα κινητά τηλέφωνα – όπως και όλες οι άλλες ασύρματες τεχνολογίες – λειτουργούν μεταδίδοντας ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων (ραδιοκύματα) μέσω ενός δικτύου σταθερών κεραιών.

Ενώ η έκθεση από τα κινητά τηλέφωνα εξακολουθεί να είναι χαμηλή, είναι πολύ υψηλότερη από την έκθεση από οποιαδήποτε άλλη πηγή ασύρματης τεχνολογίας, δεδομένου ότι τα τηλέφωνα χρησιμοποιούνται κοντά στο κεφάλι, δήλωσε ο κ. Καριπίδης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 4/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith
Διορισμός υπαλλήλων στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘΑ στο πλαίσιο της προκήρυξης 2ΓΒ/2023 - Ονόματα
Οφείλουν να παρουσιαστούν για την ορκωμοσία και την ανάληψη των καθηκόντων τους εντός τριάντα (30) ημερών
Διορισμός υπαλλήλων στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘΑ στο πλαίσιο της προκήρυξης 2ΓΒ/2023 - Ονόματα
κερκυρα
Συγχωνεύσεις: «Επιστροφή στα παλιά» - Αναστάτωση και κινητοποιήσεις (και) στην Κέρκυρα
Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας θα πυκνώσει τις κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα στη ΔΔΕ Κέρκυρας και  στην ΠΔΕ Ιονίων Νήσων, για να αποτραπεί το αντιεκπαιδευτικό...
Συγχωνεύσεις: «Επιστροφή στα παλιά» - Αναστάτωση και κινητοποιήσεις (και) στην Κέρκυρα