Φαστ φουντ
Οι συστάσεις των καρδιολόγων για να αποφύγετε τα πολλά λιπαρά και τις «κενές» θερμίδες

Επιστρέφετε στο σπίτι μετά από μια δύσκολη, κουραστική ημέρα και το τελευταίο που θέλετε είναι να μπείτε στην κουζίνα να μαγειρέψετε. Μπορείτε, άραγε, να παραγγείλετε έτοιμο, υγιεινό φαγητό από φαστ φουντ, πιτσαρίες και σουβλατζίδικα;

Μία πρώτη επιλογή είναι να ελέγξετε στο διαδίκτυο τι πιάτα σερβίρει, συνιστούν ειδικοί από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA). Εάν όλα είναι κόκκινα κρέατα, τηγανητά και με σάλτσες, ίσως πρέπει να κοιτάξετε κάτι άλλο.

Ρωτήστε επίσης εάν μπορεί να γίνει υποκατάσταση. Αν λ.χ. θέλετε να φάτε μία μερίδα ή ένα σουβλάκι με κοτόπουλο, ρωτήστε αν μπορεί να συνοδευτεί μόνο με λαχανικά, αντί για τηγανητές πατάτες.

Μία άλλη καλή ιδέα είναι να φάτε την μισή μερίδα, εάν αυτή που παραγγείλατε στο φαστ φουντ ή στα άλλα καταστήματα είναι μεγάλη ή παχυντική. Συμπληρώστε το φαγητό σας με σαλάτα από κομμένα λαχανικά, που μπορείτε να έχετε στο ψυγείο σας.

Για λιγότερες θερμίδες και λιπαρά, να ζητάτε να σας βάζουν σε εξτρά δοχείο τη σος (π.χ. σε μία σαλάτα του Καίσαρα). Με αυτό τον τρόπο θα ελέγξετε την ποσότητα που θα καταναλώσετε.

Οι πιο υγιεινές επιλογές

Σε γενικές γραμμές, πιο υγιεινές επιλογές στα φαστ φουντ και γενικότερα τα ταχυφαγεία είναι συνήθως τα πιάτα με κοτόπουλο και με ψωμί/πίτα/ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Επίσης τα βραστά και τα ψητά (στα κάρβουνα ή στον φούρνο) φαγητά. Εννοείται ότι υγιεινές είναι και οι σαλάτες και τα πιάτα με όσπρια, εφ’ όσον δεν έχουν σος ή δεν είναι τηγανητά. Άλλη καλή επιλογή είναι τα ψάρια, αν και αυτή είναι σπανιότερη στα ταχυφαγεία.

Γενικώς, να προτιμάτε ό,τι πιο άπαχο έχει το μενού του φαστ φουντ. Να προτιμάτε επίσης λαχανικά και πρωτεΐνες φυτικής προελεύσεως (π.χ. φακές, φασόλια). Να αποφεύγετε τα τηγανητά πιάτα και όσα έχουν κρέμα γάλακτος.

Εάν δεν θέλετε να αφήσετε την μισή μερίδα για άλλη μέρα, μπορείτε να παραγγείλετε παιδική μερίδα. Ή να διαλέξετε κάτι υγιεινό από τα ορεκτικά (να προτιμάτε ό,τι δεν είναι τηγανητό).

Για επιδόρπιο, καλό είναι να προτιμήσετε φρέσκα φρούτα που επίσης μπορείτε να έχετε στο σπίτι σας. Τέλος, πιείτε σκέτο νερό ή κάποιο ρόφημα χωρίς ζάχαρη (π.χ. μεταλλικό νερό με γεύσεις).

Πηγή: iatropedia

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακαλούνται αυτά τα γνωστά δημητριακά βρώμης

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 23/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παιδί παίζει με παιχνίδια
Ασπεργκερ σε ακριτικό νησί
Ο αγώνας των γονιών αφότου ο γιος τους διαγνώστηκε με νευρολογική αναπτυξιακή διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού.
Ασπεργκερ σε ακριτικό νησί
εκπαιδευτικος ΑΜΕΑ
Ειδικά σχολεία: Στην ψηφιακή εποχή δεν υπάρχει πρόσβαση
Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η μονάδα (αφού το σχολείο τους κρίθηκε -και ήταν- ακατάλληλο και επικίνδυνο) που θα φιλοξενούσε τα παιδιά τους...
Ειδικά σχολεία: Στην ψηφιακή εποχή δεν υπάρχει πρόσβαση
depy
ΔΕΠΥ: Συχνά συμπτώματα που διαφεύγουν της διάγνωσης
Η ακριβής διάγνωση συχνά εξαρτάται από την κατανόηση του ασθενή και την αξιολόγηση 10 συμπτωμάτων τα οποία συνήθως οδηγούν σε λανθασμένη διάγνωση της...
ΔΕΠΥ: Συχνά συμπτώματα που διαφεύγουν της διάγνωσης