Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το κουνουπίδι, θεωρούνται υπερτροφές λόγω των υψηλών επιπέδων βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών που περιέχουν.
Το κουνουπίδι ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών και μοιάζει με λευκή εκδοχή του μπρόκολου, το οποίο είναι επίσης σταυρανθές λαχανικό.
Μια μερίδα ωμού κουνουπιδιού περιέχει:
25 θερμίδες
0,25 γρ. λίπους
5 γρ. υδατάνθρακες
2 γρ. φυτικές ίνες
2 γρ. ζάχαρη
2 γρ. πρωτεΐνης
30 mg νατρίου
Όσον αφορά τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά, μια μερίδα κουνουπίδι προσφέρει:
57% της ημερήσιας αξίας (DV) βιταμίνης C
14% DV βιταμίνης Κ
2% DV ασβεστίου και σιδήρου
7% DV καλίου
4% DV μαγνησίου
15% DV φυλλικού οξέος
12% DV βιταμίνης Β6
14% DV βιταμίνης Β5
9% DV χολίνης
Το κουνουπίδι αποτελείται από 92% νερό, γεγονός που το καθιστά καλή επιλογή για ενυδάτωση. Επιπλέον, προσφέρει τα εξής οφέλη:
Βελτίωση της πέψης
Ως πηγή φυτικών ινών, βοηθά στη διατήρηση υγιούς πέψης και μειώνει τον κίνδυνο πεπτικών διαταραχών. Οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν επίσης την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο έντερο, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, άνοια και παχυσαρκία.
Καταπολέμηση του καρκίνου
Τα αντιοξειδωτικά του κουνουπιδιού προστατεύουν από την κυτταρική βλάβη. Περιέχει την ένωση ιωδο-3-καρβινόλη (I3C), η οποία θεωρείται ότι περιορίζει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Επίσης, περιέχει σουλφοραφάνη, η οποία μπορεί να καταστρέψει καρκινικά κύτταρα.
Βελτίωση της καρδιακής υγείας
Η σουλφοραφάνη συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης, διατηρώντας τις αρτηρίες καθαρές από λίπος, ενώ οι φυτικές ίνες επίσης βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.
Υποστήριξη του νευρικού συστήματος
Το κουνουπίδι είναι καλή πηγή χολίνης, που είναι απαραίτητη για λειτουργίες του νευρικού συστήματος όπως η ρύθμιση της διάθεσης, η μνήμη και ο έλεγχος των μυών.
Πότε να αποφεύγεται
Άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας θα πρέπει να συμβουλευτούν γιατρό πριν την κατανάλωση:
- Προβλήματα θυρεοειδούς: Η υπερκατανάλωση μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση ιωδίου, επηρεάζοντας τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
- Πεπτικά προβλήματα: Τα σταυρανθή λαχανικά μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και αέρια σε άτομα με ευαισθησίες όπως το IBS, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή η ελκώδης κολίτιδα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Ηλεκτρικά αμάξια: Γιατί "έμειναν" στην Αράχωβα προκαλώντας κομφούζιο
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση