ψωμι
Πάνω από το 80% των υποσιτισμένων του κόσμου ζουν σε τροπικές ή υποτροπικές περιοχές, εκεί που το breadfruit θα μπορούσε να ευδοκιμήσει και να αντέξει για χρόνια

Μπορεί να μοιάζει με εξωτικό φρούτο, αλλά ο αρτόκαρπος ή αλλιώς breadfruit κρύβει μια έκπληξη στη γεύση του, καθώς θυμίζει φρεσκοψημένο ψωμί ή πατάτα.

Καλλιεργείται ευρέως στην Ωκεανία, την Καραϊβική, τη νότια και νοτιοανατολική Ασία, την Κεντρική Αμερική και την Αφρική και έχει μεγάλη διατροφική αξία. Τα δέντρα του αρτόκαρπου φτάνουν σε ύψος 25 μ. και συνήθως παράγουν μεγάλες ποσότητες σε ορισμένες περιόδους (από 50 έως 150 φρούτα ανά έτος).

Οι αρτόκαρποι είναι πλούσιοι σε άμυλο και πριν καταναλωθούν πρέπει να ψηθούν, να τηγανιστούν ή να βραστούν. Επίσης, είναι καλή πηγή μαγνησίου, ενώ διαθέτουν περισσότερο κάλιο από 10 μπανάνες μαζί.

Ο αρχαίος μύθος από τη Χαβάη αφηγείται την ιστορία του θεού Κου, ο οποίος λέγεται ότι έσωσε την οικογένειά του από την πείνα, θάβοντας τον εαυτό του στο έδαφος και έτσι δημιουργήθηκε το αρτόδεντρο.

Το breadfruit, μάλιστα, αποτελεί το εθνικό φρούτο στον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες, ένα νησιωτικό κρατίδιο στην Καραϊβική. Εκεί κάθε χρόνο οι ντόπιοι διοργανώνουν φεστιβάλ αφιερωμένο στο συγκεκριμένο φρούτο.

Γιατί το breadfruit θα μπορούσε να σώσει τον κόσμο

Σύμφωνα με τον Εθνικό Τροπικό Βοτανικό Κήπο (NTBG), πάνω από το 80% των υποσιτισμένων του κόσμου ζουν σε τροπικές ή υποτροπικές περιοχές, εκεί που το breadfruit θα μπορούσε να ευδοκιμήσει και να αντέξει για χρόνια.

Οργανώσεις όπως η Global Breadfruit και το Ινστιτούτο Breadfruit NTBG είναι αφιερωμένες στην προώθηση του συγκεκριμένου φρούτου.

«Κάθε δέντρο που φυτεύεται και θα βγάλει αυτούς τους καρπούς είναι ένα βήμα προς την καταπολέμηση της πείνας», σχολίασε ο Τζος Σνάιντερ, γεωπόνος και συνεργάτης της Global Breadfruit. Ο ίδιος συνεργάζεται με φορείς για να αναπαράγει όσο το δυνατόν περισσότερα αρτόδεντρα και να τα εξάγει στις φτωχές χώρες του κόσμου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαρία Αγγελικούση
Αυτοί είναι οι Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα τoυ Forbes για το 2025
Ποια είναι η Μαρία Αγγελικούση που βρίσκεται στο Νο 418 της συνολικής κατάταξης του Forbes (από Νο 432 το 2024) και βρίσκεται στην υψηλότερη θέση...
Αυτοί είναι οι Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα τoυ Forbes για το 2025
γαριδάκια
Ανακαλούνται γαριδάκια με σαλμονέλα από πασίγνωστο σούπερ μάρκετ
Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει τα προϊόντα με τις παραπάνω ημερομηνίες λήξης καλούνται να μην τα καταναλώσουν και να τα επιστρέψουν στα καταστήματα
Ανακαλούνται γαριδάκια με σαλμονέλα από πασίγνωστο σούπερ μάρκετ
Τέμπη
Τέμπη: Σοκάρουν τα νέα ηχητικά ντοκουμέντα από τους σταθμάρχες: «Αυτό είναι ατομική βόμβα»
Εξοργιστικοί αποκαλυπτικοί διάλογοι σταθμαρχών μετά το δυστύχημα στα Τέμπη
Τέμπη: Σοκάρουν τα νέα ηχητικά ντοκουμέντα από τους σταθμάρχες: «Αυτό είναι ατομική βόμβα»