Thumbnail
Πως θα καταφέρετε να δώσετε νέο «φιλί ζωής» στα προϊόντα που αγοράσατε με σκοπό να ενισχύσετε την υγιεινή σας διατροφή;

Πολλές φορές, παρά την πρόθεση για μια πιο υγιεινή και οικολογική διατροφή, τα φρούτα και τα λαχανικά καταλήγουν να χαλάνε γρήγορα και να πετάγονται, προκαλώντας σπατάλη τροφής και χρήματος.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να «αναστήσετε» τα αγαπημένα σας προϊόντα και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους. Η σωστή αποθήκευση, όπως η φύλαξή τους σε δροσερά και ξηρά μέρη ή η χρήση του ψυγείου για κάποια συγκεκριμένα είδη, μπορεί να τα διατηρήσει φρέσκα για περισσότερο χρόνο.

Επιπλέον, αν παρατηρήσετε ότι κάποιο φρούτο ή λαχανικό αρχίζει να μαραίνεται, μπορείτε να το μετατρέψετε σε μια γευστική σούπα, χυμό ή ακόμα και να το χρησιμοποιήσετε σε συνταγές μαγειρικής, μειώνοντας τη σπατάλη και εκμεταλλευόμενοι κάθε του θρεπτική αξία.

Έτσι, θα καταφέρετε να δώσετε νέο «φιλί ζωής» στα προϊόντα που αγοράσατε με σκοπό να ενισχύσετε την υγιεινή σας διατροφή.

Ντομάτες

Το ότι ντομάτες σας μαλάκωσαν και είναι ζαρωμένες σημαίνει ότι δεν είναι ιδανικές για σαλάτα, αλλά μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε αλλιώς: Κόψτε τες σε φέτες, απλώστε τες σε λαδόκολλα, πασπαλήστε τες με ψιλοκομμένο σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και λίγο λάδι και ψήστε τες για περίπου 3 ώρες. Όταν είναι έτοιμες, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε σαν λιαστές ντομάτες, να τις προσθέσετε στο μπέργκερ, το σάντουιτς κ.ο.κ. Ακόμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις μαλακές ντομάτες σας για τη σάλτσα στα μακαρόνια. Όπως και να’ χει, μην τις πετάξετε!

Πατάτες

Μπορεί να νομίζετε ότι αυτές οι φύτρες που βγάζουν οι πατάτες δεν είναι τίποτα επικίνδυνο, αλλά στην πραγματικότητα περιέχουν σολανίνη, μια τοξίνη που μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία και να οδηγήσει σε σοβαρές καταστάσεις. Αν είναι μικρές και τις αφαιρέσετε, μπορείτε να καταναλώσετε τις πατάτες. Αν, όμως, δείτε ότι έχουν αποκτήσει πρασινωπό χρώμα σε κάποια σημεία, τότε θα πρέπει να τις πετάξετε.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Το μαραμένο μαρούλι ή η λαχανίδα μάλλον είναι το πρώτο πράγμα που πιάνετε όταν ξεκινάτε την «εκκαθάριση» ψυγείου. Προτού, όμως, τα πετάξετε, και εφόσον πάντα δεν έχει χαλάσει, δοκιμάστε να τα χρησιμοποιήσετε σε μια συνταγή για πέστο. Τα πράσινα λαχανικά που δεν είναι πλέον τραγανά είναι ό,τι πρέπει για μια σάλτσα πέστο, την οποία μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα, χτυπώντας στο μούλτι βότανα (τα οποία επίσης μπορεί να έχουν μαραθεί), καρύδια, τυρί, ελαιόλαδο και νερό. Το καλύτερο είναι ότι μετά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μη χαλάσει το πέστο, αφού μπορείτε να το χωρίσετε σε μικρές ποσότητες και να το καταψύξετε, έτσι ώστε να το καταναλώσετε όποτε χρειαστεί.

Σκόρδο και κρεμμύδι

Όταν τα κρεμμύδια βγάζουν φύτρες σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν σύντομα. Κόψτε το κρεμμύδι σας στη μέση, αφαιρέστε τις φύτρες και χρησιμοποιήστε το όπως θα κάνατε συνήθως. Την πράσινη φύτρα από τα παλιότερα κρεμμύδια, μάλιστα, μπορείτε να την αξιοποιήσετε σε σαλάτες και ψητές πατάτες, καθώς μοιάζει σε υφή και γεύση με το φρέσκο κρεμμυδάκι -εφόσον πάντα το κρεμμύδι δεν είναι μουχλιασμένο και δεν τρέχει υγρό. Τα πράγματα με το σκόρδο, όμως, είναι διαφορετικά, αφού η φύτρα του έχει πικρή γεύση και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα. Αν την αφαιρέσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υπόλοιπο σκόρδο.

Πιπεριές

Όταν είναι μαλακές και ζαρωμένες, οι πιπεριές σας μπορεί να μην είναι ιδανικές για να τις παρουσιάσετε, αλλά μπορείτε να κάνετε πολλά άλλα με αυτές. Ψήστε τες, κόψτε το κοτσάνι, αφαιρέστε τους σπόρους και ρίξτε τους άφθονο ελαιόλαδο. Έπειτα μπορείτε να τις αποθηκεύσετε στο ψυγείο για μέχρι 2 εβδομάδες, έτσι ώστε να τις αξιοποιήσετε μετά σε σάντουιτς, σάλτσες κ.λπ.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο μπορεί τη μία μέρα να είναι άγουρα και την επόμενη ώριμα, γι’ αυτό δυσκολεύουν την κατάσταση. Αν είναι μαλακά και λίγο καφέ, μπορείτε ακόμη να τα καταναλώσετε φτιάχνοντας γουακαμόλε ή να τα προσθέσετε στην πρωινή σας ομελέτα.

Μανιτάρια

Έπειτα από λίγες μέρες στο ψυγείο, τα μανιτάρια αρχίζουν να δείχνουν… όχι και τόσο λιγουρευτά, αφού ξεραίνονται και ζαρώνουν. Μπορείτε, όμως, ακόμη να τα χρησιμοποιήσετε σαν τόπινγκ στο κρέας ή στις σάλτσες σας, αν τα κόψετε και τα μαγειρέψετε σε τηγάνι με νερό ή λάδι, προκειμένου να αποκτήσουν ξανά υγρασία.

Μπανάνες

Ξέρουμε όλοι ότι οι μπανάνες που έχουν ωριμάσει κι έχουν καφέ χρώμα είναι πιο γλυκές, αλλά δεν καταναλώνονται με την ίδια ευκολία. Όταν οι μπανάνες σας έχουν μαλακώσει πολύ και είναι πολύ καφέ για να τις φάτε, τότε είναι το ιδανικό συστατικό για banana bread. Αν δεν σας δελεάζει η ιδέα του ψησίματος, μπορείτε να τις κόψετε και να τις καταψύξετε, χρησιμοποιώντας τες ως πάγο στο πρωινό σας smoothie ή σε παγωτό.

Σέλινο

Το σέλινο πάντα περισσεύει, καθώς είναι δύσκολο να το αγοράσουμε σε μικρές ποσότητες. Αν το βλέπετε μαραμένο και μαλακό, ψιλοκόψτε το και βάλτε το μαζί με άλλα λαχανικά, βότανα και μπαχαρικά σε ένα κατσαρολάκι, προκειμένου να φτιάξετε ένα νόστιμο ζωμό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπαισ
«Ενεργός Πολίτης»: Η νέα επικοινωνιακή φούσκα για να γεμίσουν οι εκπαιδευτικοί με γραφειοκρατία και... ατομική ευθύνη
Η κυβέρνηση αποφάσισε να γεμίσει τις σχολικές αίθουσες με «δραστηριότητες ενεργού πολίτη» και να τις υποβάλει σε αμέτρητες καταχωρήσεις και...
«Ενεργός Πολίτης»: Η νέα επικοινωνιακή φούσκα για να γεμίσουν οι εκπαιδευτικοί με γραφειοκρατία και... ατομική ευθύνη
kathigitis-pavlos-peppas-upatras
Έφυγε πρόωρα από τη ζωή ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Παύλος Πέππας
«Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσουν τη λύπη που νιώθουμε για την απώλεια του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Παύλου Πέππα».
Έφυγε πρόωρα από τη ζωή ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Παύλος Πέππας