fakes
Τι φταίει αν οι φακές σας δεν βγαίνουν πηχτές όπως θα θέλατε;

Για μια τέλεια, χυλωμένη σούπα, μαγειρέψτε τις φακές σε νερό που καλύπτει πλήρως τα όσπρια και προσθέστε τα αρωματικά συστατικά (όπως κρεμμύδι, σκόρδο, δάφνη) σταδιακά. Όταν οι φακές είναι έτοιμες, μπορείτε να τις πατήσετε λίγο με το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να βοηθήσετε την απελευθέρωση των αμύλων και να επιτύχετε πιο πηχτή υφή.

Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε συνήθως στις φακές είναι η έλλειψη προετοιμασίας και η λάθος προσέγγιση στη μαγειρική τους. Αν, λοιπόν, οι φακές σας δεν βγαίνουν πηχτές όπως θα θέλατε, ιδού οι λόγοι.

Γιατί οι φακές δεν βγαίνουν πηχτές

Προσθήκη αλατιού από την αρχή

Ένα από τα πιο συχνά λάθη είναι η προσθήκη αλατιού κατά την αρχή του μαγειρέματος. Όταν το αλάτι μπλέκεται με το νερό από την αρχή, μπορεί να σκληρύνει τις φακές και να αποτρέψει το σωστό βράσιμο τους. Το καλύτερο είναι να προσθέσετε αλάτι μετά το βράσιμο ή κοντά στο τέλος του μαγειρέματος. Αυτό επιτρέπει στις φακές να μαλακώσουν και να απελευθερώσουν τα άμυλα τους, που είναι υπεύθυνα για τη χυλωμένη υφή.

Δεν χρησιμοποιούμε αρκετό νερό

Οι φακές χρειάζονται αρκετό νερό για να βράσουν σωστά και να απελευθερώσουν τα άμυλά τους. Αν δεν χρησιμοποιήσετε αρκετό νερό, οι φακές θα στεγνώσουν, θα παραμείνουν σφιχτές και δεν θα σχηματίσουν το επιθυμητό πηχτό ζωμό. Ειδικά αν μαγειρεύετε φακές για σούπα ή μαγειρεμένα φαγητά, το νερό πρέπει να καλύπτει πλήρως τις φακές και να υπάρχει ένα επιπλέον απόθεμα ώστε να μην απορροφηθεί όλο το υγρό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Δεν αφήνουμε τις φακές να μουλιάσουν

Πολλοί ξεχνούν τη διαδικασία μουλιάσματος των φακών ή θεωρούν ότι δεν είναι απαραίτητο. Αν και οι φακές δεν απαιτούν τόσο μεγάλο μουλιασμό όπως άλλα όσπρια, το μουλιασμένο στάδιο βοηθάει να μαλακώσουν πιο γρήγορα και να απελευθερώσουν τα άμυλά τους, δίνοντας μια πιο χυλωμένη υφή. Μάλιστα, αν τις μουλιάσετε για 1-2 ώρες, θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος για να μαγειρευτούν και η υφή τους θα είναι πιο σωστή.

Υψηλή θερμοκρασία κατά το μαγείρεμα

Ένα άλλο συχνό λάθος είναι η μαγειρική με πολύ υψηλή θερμοκρασία από την αρχή. Αν η θερμοκρασία είναι πολύ ψηλή, οι φακές μπορεί να βράσουν πιο γρήγορα, αλλά συχνά αυτό θα τις κάνει να παραμείνουν σφιχτές και να μην εκχυλίσουν τα άμυλα που χρειάζεστε για μια πιο χυλωμένη σούπα. Είναι καλύτερο να μαγειρεύετε τις φακές σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία, έτσι ώστε να βράζουν αργά και να απελευθερώνουν τα άμυλά τους.

Αφήνουμε το καπάκι ανοικτό

Αν μαγειρεύετε φακές σε κατσαρόλα και αφήσετε το καπάκι ανοικτό ή το αφαιρείτε συχνά, τότε η υγρασία θα εξατμιστεί και οι φακές δεν θα απελευθερώσουν τα άμυλά τους στο νερό. Για να διατηρήσετε τη σωστή υφή και να έχετε μια πηχτή σούπα, είναι καλύτερο να κλείνετε το καπάκι και να αφήνετε τις φακές να βράζουν σιγά-σιγά.

Χρησιμοποιούμε φρέσκιες φακές για σούπα

Οι φρέσκες φακές μπορεί να είναι πιο γρήγορες στο μαγείρεμα, αλλά συχνά δεν δίνουν την ίδια πηχτή υφή που προσφέρουν οι πιο παλιές, πιο στεγνές φακές. Αν θέλετε να πετύχετε μια χυλωμένη και πηχτή σούπα, προτιμήστε φακές που είναι λίγο παλιές ή που έχουν περάσει λίγους μήνες από την καλλιέργεια τους, καθώς αυτές συνήθως απελευθερώνουν περισσότερα άμυλα.

Πώς να καταλάβετε αν οι φακές έχουν χαλάσει

Οι ξηρές, μαγειρεμένες και κονσερβοποιημένες φακές εμφανίζουν συμπτώματα αλλοίωσης. Ας ξεκινήσουμε με τις ξηρές φακές:

  • Έντομα στη συσκευασία. Μην καταναλώσετε τις φακές εάν εμφανίζονται έντομα στη συσκευασία εκτός αν είστε πρόθυμοι να πάρετε μερικές πρόσθετες πρωτεΐνες από μια ασυνήθιστη πηγή.
  • Σημάδια μούχλας. Αν συμβεί αυτό, είναι πολύ πιθανό να μπήκε νερό στη συσκευασία, επιτρέποντας την ανάπτυξη μικροβίων.
  • Έντονη μυρωδιά. Οι φακές έχουν μια συγκεκριμένη, αρκετά ήπια οσμή. Εάν έχουν έντονη μυρωδιά, απορρίψτε τις.
  • Όταν πρόκειται για κονσερβοποιημένες φακές, αναζητήστε:
  • Σκουριά, διαρροή ή χτυπημένη κονσέρβα. Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το κουτί, θα πρέπει να το ξεφορτωθείτε, ακόμα κι αν το περιεχόμενό του φαίνεται να είναι εντάξει.
  • Οτιδήποτε είναι λάθος με τις φακές. Αν το κουτί είναι εντάξει, ανοίξτε το και δείτε τι υπάρχει μέσα. Το φαγητό μέσα πρέπει να είναι, καλά, μαγειρεμένες φακές. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει μούχλα, αποχρωματισμένα μέρη ή περίεργη μυρωδιά. Αν το έχετε αρκετό καιρό, ελέγξτε καλά τις φακές όταν τις ξεπλένετε για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει.

Πόσο διατηρούνται στο ψυγείο και πόσο στην κατάψυξη

Όσον αφορά τις μαγειρεμένες φακές, διαρκούν περίπου μία εβδομάδα στο ψυγείο και διατηρούν την καλύτερη ποιότητα για τρεις μήνες, εάν είναι κατεψυγμένες. Κατά γενικό κανόνα, πετάμε κάθε μαγειρεμένο φαγητό που κάθεται στο ψυγείο για πάνω από μία εβδομάδα, ακόμη και αν δεν δείχνει κανένα σημάδι αλλοίωσης. Σκεφθείτε να κάνετε το ίδιο, έτσι ώστε αν οι μαγειρεμένες και ψυγμένες φακές σας κάθονται για πάνω από μία εβδομάδα, είναι καλύτερο να απαλλαγείτε από αυτές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Υποψήφια στελέχη εκπαίδευσης (διευθυντές κλπ): 20 Ιανουαρίου ξεκινάει το πρόγραμμα που σας μοριοδοτεί

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 7/01

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

corn_flakes.jpg
Δημητριακά: Η καθημερινή συνήθεια που φαίνεται υγιεινή, αλλά βλάπτει τον οργανισμό
Όχι μόνο ανεβάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αλλά ενδέχεται να περιέχουν και καρκινογόνες χημικές ουσίες
Δημητριακά: Η καθημερινή συνήθεια που φαίνεται υγιεινή, αλλά βλάπτει τον οργανισμό
ypoyrgeio dikaiosinis
Διορίζονται όλοι στα Δικαστήρια με τον Γραπτό Διαγωνισμό την Άνοιξη
4ος Γραπτός Διαγωνισμός στα Δικαστήρια 40 πόλεων την άνοιξη: Ξεπερνάει σε ενδιαφέρον και τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό καθώς αφορά και τους απόφοιτους...
Διορίζονται όλοι στα Δικαστήρια με τον Γραπτό Διαγωνισμό την Άνοιξη
μπλου
Πρέπει τα σκυλιά να φορούν ρούχα το χειμώνα; Οι ειδικοί εξηγούν
Οι ράτσες που είναι ευάλωτες στο κρύο έχουν γίνει πιο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να είναι...
Πρέπει τα σκυλιά να φορούν ρούχα το χειμώνα; Οι ειδικοί εξηγούν
θεοφ
Ποια είναι τα έθιμα και τα φαγητά των Θεοφανείων; Τηρείται νηστεία την παραμονή;
Παρά τις αυστηρές νηστευτικές παραδόσεις, στα σπίτια προετοιμάζονται νηστίσιμα φαγητά για το μεσημεριανό γεύμα της παραμονής, όπως λαδερά και...
Ποια είναι τα έθιμα και τα φαγητά των Θεοφανείων; Τηρείται νηστεία την παραμονή;