Τα πορτοκάλια, γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των νεφρών. Από τη μία, βοηθούν στην πρόληψη των πέτρων στα νεφρά λόγω της υψηλής συγκέντρωσης κιτρικών, αλλά από την άλλη, η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε κάλιο τα καθιστά ακατάλληλα για άτομα με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ).
Οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση πορτοκαλιών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κιτρικών στα ούρα, αποτρέποντας τη νεφρολιθίαση. Ωστόσο, για όσους πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, η αδυναμία των νεφρών να ρυθμίσουν το κάλιο μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες επιπλοκές, όπως καρδιακές αρρυθμίες.
Ειδικοί συνιστούν προσοχή στην κατανάλωση πορτοκαλιών, ιδιαίτερα σε όσους έχουν προχωρημένα στάδια ΧΝΝ ή υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Η ισορροπημένη διατροφή και η ιατρική καθοδήγηση είναι απαραίτητα για την αποφυγή κινδύνων, διατηρώντας παράλληλα τα οφέλη που προσφέρουν τα εσπεριδοειδή στην υγεία.
Διατροφικό προφίλ πορτοκαλιών
Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με βασικές βιταμίνες και μέταλλα, που επηρεάζουν την υγεία των νεφρών. Δείτε τι περιέχει ένα μεσαίου μεγέθους πορτοκάλι (130 g):
- Θερμίδες: 62 kcal
- Υδατάνθρακες: 15,4 γρ.
- Σάκχαρα: 12,2 γρ.
- Φυτικές ίνες: 3,1 γρ.
- Βιταμίνη C: 70 mg (78% της ημερήσιας αξίας)
- Κάλιο: 237 mg
- Ασβέστιο: 52 mg
Τα πορτοκάλια είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, η οποία δρα ως αντιοξειδωτικό και υποστηρίζει του ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχουν επίσης κιτρικά άλατα, ενώσεις που είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο σχηματισμού πέτρας στα νεφρά.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/02
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση