Με την πρώτη ματιά, η εικόνα φαίνεται απλή: ξεκινάει με έναν μπλε κύκλο και ακολουθεί ένας ματζέντα, αλλά καθώς προχωράτε, η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη. Ο τρίτος κύκλος, που φαίνεται να είναι κίτρινος, προκαλεί μια οπτική ψευδαίσθηση, καθώς όταν εστιάσετε πάνω του, θα παρατηρήσετε ότι στην πραγματικότητα είναι ασπρόμαυρος.
Αυτή η ψευδαίσθηση, η οποία έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της ξανά στο Reddit, είχε πρώτα δημοσιευτεί από τον Akiyoshi Kitaoka, καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ritsumeikan της Ιαπωνίας. Ο Redditor Eumaeu5 ανάρτησε την εικόνα με τη λεζάντα: «Δεν υπάρχει κίτρινο σε αυτή την εικόνα. Καλύψτε όλες εκτός από μερικές από τις 'κίτρινες' γραμμές για να το αποδείξετε αυτό. Ο εγκέφαλός σας αναμένει το κίτρινο και το δημιουργεί.»
Ωστόσο, πολλοί χρήστες αντέτειναν, αμφισβητώντας την ψευδαίσθηση. «Υπάρχει πράγματι κίτρινο. Ακόμα και αφού καλύψω τα χρώματα, το βλέπω με τη μορφή κύκλου. Βγάζω screenshot για επιβεβαίωση και υπάρχει ΚΙΤΡΙΝΟ», ανέφερε κάποιος χρήστης.
Οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων δεν άργησαν να επισημάνουν το λάθος. «Σκέφτηκα το ίδιο πράγμα. Είναι η αλλαγή σε μαύρες γραμμές από το μπλε που προκαλεί αυτή την εντύπωση. Στην πραγματικότητα είναι λευκό», ανέφερε μία απάντηση.
«Τράβηξα κι εγώ ένα στιγμιότυπο οθόνης, αλλά δυστυχώς πρέπει να σε ενημερώσω ότι δεν υπάρχει κίτρινο. Ο εγκέφαλός σου συνεχίζει να σου λέει ψέματα», έγραψε κάποιος άλλος.
Ένας τρίτος χρησιμοποίησε μια διαφορετική προσέγγιση: «Δεν περιμένατε αρκετά για να φύγει το εφέ από την εικόνα. Κρατήστε το χέρι σας πάνω από την εικόνα και συνεχίστε να κοιτάτε με προσοχή για λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα».
Αρκετοί μάλιστα εξήγησαν πώς λειτουργεί η ψευδαίσθηση. «Ο κύκλος δημιουργείται από την αλλαγή των γραμμών από μπλε σε μαύρο. Το λευκό φόντο είναι στην πραγματικότητα απλώς λευκό. Όχι κίτρινο. Όταν το δοκίμασα, με άφησε άφωνο», ανέφερε ένας χρήστης.
Ο ίδιος ο Akiyoshi επιβεβαίωσε ότι «το υποτιθέμενο κίτρινο μέρος αποτελείται από ασπρόμαυρες ρίγες».
Ορισμένοι εξήγησαν τη λειτουργία της ψευδαίσθησης. «Ο εγκέφαλός σας έχει μια λειτουργία αυτόματης ισορροπίας λευκού. Όταν όλες οι γραμμές είναι μπλε, εκτός από τον “κίτρινο κύκλο”, το μυαλό σας προσαρμόζεται σε ένα δροσερό λευκό περιβάλλον, όπως το φως της ημέρας ή μια συννεφιασμένη μέρα», ανέφεραν.
«Αυτό προκαλεί το φαινόμενο όπου ο εγκέφαλος θεωρεί ότι τα πάντα γύρω από τις μαύρες γραμμές είναι πιο ζεστά, με αποτέλεσμα το λευκό να φαίνεται πιο θερμό».
Η ψευδαίσθηση προκαλεί σύγχυση επειδή, από απόσταση, το μυαλό σας λέει ότι οι γραμμές πρέπει να είναι μπλε, ενώ η λευκή και η μαύρη είναι απλώς τόνοι και όχι χρώματα. Ο εγκέφαλός μας προσπαθεί να εντοπίσει ένα χρώμα – το κίτρινο, δεδομένων των τριών ειδών κώνων στο μάτι μας: κόκκινο, πράσινο και μπλε. Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουμε το κίτρινο, καθώς ο εγκέφαλος προσπαθεί να βρει «νόημα» από αυτό που βλέπει.
Αυτή η οπτική ψευδαίσθηση δεν είναι η πρώτη του Akiyoshi που έχει προκαλέσει μπέρδεμα. Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, μία ακόμα εικόνα του, που απεικόνιζε μικρά γκρίζα τετράγωνα, κατέπληξε το διαδίκτυο, καθώς φαινόταν να κινούνται μπροστά στα μάτια των θεατών. Ωστόσο, τα τετράγωνα είναι στατικά, με το φαινόμενο της κίνησης να οφείλεται στην ψευδαίσθηση που προκαλείται από τον εγκέφαλο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/02
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση