Ωστόσο, ο Joe Schwarcz, διευθυντής του Γραφείου Επιστήμης και Κοινωνίας στο Πανεπιστήμιο McGill, αμφισβητεί αυτή τη δήλωση. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και οι τηγανητές πατάτες περιέχουν ορισμένες αλδεΰδες – μια κατηγορία χημικών ουσιών που μπορούν να είναι καρκινογόνες – δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι η κατανάλωσή τους προκαλεί τον ίδιο κίνδυνο με το κάπνισμα.
Ο καπνός του τσιγάρου vs. τηγανητές πατάτες
Η εισπνοή καρκινογόνων ουσιών μέσω του καπνού του τσιγάρου είναι πολύ πιο επιβλαβής από την κατανάλωση τροφών που περιέχουν παρόμοιες ουσίες. Αυτό συμβαίνει επειδή η εισπνοή οδηγεί τις τοξίνες απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος, ενώ το πεπτικό σύστημα μεταβολίζει και απομακρύνει πολλές από αυτές.
Ο καπνός περιέχει περισσότερες από 60 αποδεδειγμένα καρκινογόνες ενώσεις, όπως πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες και νιτροζαμίνες, που συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση καρκίνου. Αντίθετα, αν και οι τηγανητές πατάτες μπορεί να περιέχουν ακρυλαμίδιο – μια ουσία που σχηματίζεται όταν τα αμυλούχα τρόφιμα ψήνονται ή τηγανίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες – οι μελέτες δεν έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωσή τους σε λογικές ποσότητες αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου.
Είναι οι τηγανητές πατάτες ανθυγιεινές;
Αν και δεν είναι τόσο επιβλαβείς όσο το κάπνισμα, η συχνή κατανάλωση τηγανητών πατατών δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή. Η υψηλή θερμοκρασία του τηγανίσματος, ειδικά με πολυακόρεστα σπορέλαια, οδηγεί στη δημιουργία δυνητικά βλαβερών ενώσεων. Επιπλέον, η «αντίδραση Maillard» – η χημική διαδικασία που δίνει στις πατάτες το χαρακτηριστικό χρυσαφένιο χρώμα τους – παράγει ακρυλαμίδιο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό καρκινογόνο.
Μια έρευνα του Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο Fred Hutchinson έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση τηγανητών φαγητών, όπως πατάτες, κοτόπουλο και ντόνατς, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Παρόλα αυτά, η περιστασιακή κατανάλωσή τους στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη.
Πώς να μειώσετε τους κινδύνους
Εάν θέλετε να απολαμβάνετε τηγανητές πατάτες με λιγότερες ανησυχίες, μπορείτε να επιλέξετε εναλλακτικές μεθόδους μαγειρέματος, όπως η χρήση φριτέζας αέρος (air fryer). Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται σημαντικά ο σχηματισμός ακρυλαμιδίου και αποφεύγεται η επιβλαβής οξείδωση των ελαίων.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/03
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση