Μετά το μεσημεριανό γεύμα, πολλοί από εμάς βιώνουμε μια έντονη υπνηλία, η οποία μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ότι τα βλέφαρά μας βαραίνουν και η συγκέντρωσή μας μειώνεται. Αν βρίσκεστε σε ένα περιβάλλον που το επιτρέπει, όπως στο σπίτι, τότε μια σύντομη μεσημεριανή σιέστα μπορεί να φανεί ως η ιδανική λύση. Ωστόσο, είναι αυτή η συνήθεια πραγματικά ωφέλιμη για τον οργανισμό μας;
Η αλήθεια είναι ότι ένας σύντομος υπνάκος κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνήθως 20-30 λεπτών, μπορεί να μας αναζωογονήσει και να μας δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας με ανανεωμένη ενέργεια. Όμως, παρά την αρχική αίσθηση ανακούφισης, η ίδια η μεσημεριανή ανάπαυση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του βραδινού ύπνου.
Η μεσημεριανή σιέστα έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη διάθεση, την εγρήγορση, τη μνήμη και την παραγωγικότητα. Παρόλα αυτά, η διάρκεια του ύπνου μπορεί να καθορίσει αν θα μας βοηθήσει ή αν θα έχει αρνητικά αποτελέσματα. Όταν ο ύπνος διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά, το σώμα εισέρχεται σε βαθύτερα στάδια ύπνου, γεγονός που μπορεί να δυσχεράνει το ξύπνημα και να προκαλέσει αίσθηση κούρασης και αποπροσανατολισμού.
Τι λένε οι έρευνες για τον μεσημεριανό ύπνο
Μια μελέτη του 2015, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One, δείχνει ότι μια σύντομη σιέστα, όταν συνδυάζεται με έκθεση σε έντονο φως, μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση και τις γνωστικές λειτουργίες χωρίς να επηρεάζει την ποιότητα του νυχτερινού ύπνου. Αντιθέτως, μια υπερβολική διάρκεια ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να προκαλέσει το φαινόμενο της "αποπροσανατολισμένης αφύπνισης", καθιστώντας δύσκολη την επάνοδο στην καθημερινότητα.
Σύμφωνα με έρευνες του 2016 στο περιοδικό Sleep Medicine Reviews, ο ύπνος σε πιο βαθύ στάδιο κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αποδοτικότητα σε κρίσιμες εργασίες, όπως η λήψη αποφάσεων ή η χειρονακτική εργασία που απαιτεί προσοχή.
Το βιολογικό μας ρολόι και ο μεσημεριανός ύπνος
Η εξήγηση για τη μεσημεριανή υπνηλία βρίσκεται στο βιολογικό μας ρολόι, το οποίο δημιουργεί φυσικούς κύκλους κούρασης και εγρήγορσης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η πτώση της ενέργειας, που συνήθως παρατηρείται μεταξύ 1 και 4 το απόγευμα, σχετίζεται με τους εσωτερικούς ρυθμούς του οργανισμού και όχι αποκλειστικά με το φαγητό.
Η λύση για να επωφεληθούμε από τη μεσημεριανή ξεκούραση χωρίς να υποστούμε τις αρνητικές συνέπειες είναι να περιορίσουμε τη διάρκεια του ύπνου στους 20-30 λεπτά και να ορίσουμε ένα ξυπνητήρι για να αποφεύγουμε τον βαθύ ύπνο που μπορεί να μας αφήσει εξαντλημένους.
Πηγή: Vita
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 28/03
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ