Μια ανησυχητική και εντυπωσιακή τάση παρατηρείται στους νέους των αγγλόφωνων χωρών: παρά το γεγονός ότι ζουν στην εποχή του «κουμπιού» και βρίσκονται στο άνθος της ηλικίας τους, δηλώνουν λιγότερο ευτυχισμένοι από τους γονείς και τους παππούδες τους, οι οποίοι, παρά τα χρόνια τους, βιώνουν περισσότερη ευεξία και ικανοποίηση από τη ζωή τους.
Η έρευνα του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών, που πραγματοποιήθηκε από τους Jean Twenge και David Blanchflower, ανατρέπει τις παγιωμένες πεποιθήσεις για τα πρότυπα της ευτυχίας και δείχνει πως οι νέοι σε έξι μεγάλες αγγλόφωνες χώρες εμφανίζουν μειωμένα επίπεδα ευημερίας, ενώ οι ηλικιωμένοι δείχνουν συνεχώς αυξανόμενα επίπεδα ικανοποίησης.
Η Αλλαγή στο Πρότυπο Ευτυχίας
Για χρόνια, οι ερευνητές πίστευαν ότι η ευτυχία ακολουθούσε μια χαρακτηριστική «καμπύλη U», με τους ανθρώπους να είναι πιο ευτυχισμένοι στη νεότητα, να φτάνουν σε χαμηλότερα επίπεδα ευημερίας στη μέση ηλικία, και στη συνέχεια να ανακάμπτουν στην τρίτη ηλικία. Ωστόσο, η νέα έρευνα ανατρέπει αυτό το μοντέλο, καθώς αποκαλύπτει ότι οι νέοι ενήλικες βιώνουν τα χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας, ενώ οι ηλικιωμένοι ενήλικες σημειώνουν την υψηλότερη ικανοποίηση.
Αυτή η ανατροπή παρατηρείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ιρλανδία και τη Νέα Ζηλανδία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, οι νέοι Αμερικανοί ανέφεραν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης το 2020, ενώ τα άτομα άνω των 45 διατηρούν σταθερά υψηλά επίπεδα ευημερίας.
Ψυχική Υγεία και Κοινωνική Πίεση
Η μελέτη αποκάλυψε επίσης μια κατακόρυφη αύξηση των ψυχικών προβλημάτων στους νέους, καθώς το άγχος και η κατάθλιψη είναι πιο συχνά από ποτέ. Ειδικότερα, οι νεαρές γυναίκες πλήττονται περισσότερο από αυτές τις καταστάσεις, με τα ποσοστά ψυχικών διαταραχών στην Αυστραλία να έχουν αυξηθεί κατά 60% για τις γυναίκες ηλικίας 16-24 ετών από το 2007 μέχρι το 2022.
Αυτή η κατάσταση φαίνεται να σχετίζεται με την εκρηκτική ανάπτυξη των smartphones και των κοινωνικών δικτύων γύρω στο 2012-2013, γεγονός που έχει επηρεάσει τη ψυχική ευημερία των νέων, οι οποίοι τώρα προτιμούν την ψηφιακή επικοινωνία αντί για την πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση. Η συνεχής έκθεση στις ιδανικές «εικόνες» ζωής που προβάλλονται στα κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να ενισχύει αρνητικά συναισθήματα και να ενδυναμώνει την αίσθηση της απογοήτευσης και της μοναξιάς.
Οικονομικές Ανισότητες και Η Ψυχολογική Ευημερία
Εκτός από τις κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της ψηφιακής εποχής, οι ερευνητές εντοπίζουν την εισοδηματική ανισότητα και τις οικονομικές αναταράξεις ως σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην απογοήτευση των νέων. Οι οικονομικές ανισότητες ενδέχεται να επηρεάζουν άμεσα τη ψυχολογική ευημερία, ενώ οι κρίσεις, όπως η πανδημία του COVID-19, φαίνεται να εντείνουν αυτές τις αντιφάσεις.
Αυτό το φαινόμενο υπογραμμίζει την ανάγκη για νέες προσεγγίσεις στη θεραπεία της ψυχικής υγείας και την αναγνώριση της σημασίας της κοινωνικής υποστήριξης και της πραγματικής ανθρώπινης επαφής σε μια εποχή που η τεχνολογία έχει αναλάβει τη θέση της αληθινής σύνδεσης μεταξύ των ανθρώπων.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 31/03
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ