tsoureki
Θα ξετρελαθούν όλοι στο πασχαλινό τραπέζι

Τα τσουρέκια το Πάσχα ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους και παραδοσιακά φτιάχνονται τη Μεγάλη Πέμπτη.

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 280 γρ. ζάχαρη
  • 22 γρ. ξηρή μαγιά
  • 200 ml γάλα πλήρες
  • 90 ml νερό
  • 80 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 2 μεσαία αυγά-1 1/2 κ.γ μαχλέπι
  • 1/2 κ.γ κάρδαμο (ή αλλιώς κακουλέ)
  • 1/2 κ.γ μαστίχα τριμμένη
  • Μια βανίλια
  • Προαιρετικά ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Υλικά για την επάλειψη

  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ γάλα πλήρες

Εκτέλεση

  1. Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το νερό προσθέτοντας 1 κ.σ ζάχαρη, 2-3 κ.σ αλεύρι και την μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ελαφρώς, ίσα να αναμειχθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  2. Έπειτα, σκεπάζουμε καλά με μια μεμβράνη τον κάδο μας και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10-20 λεπτά.
  3. Αφού «ξυπνήσει» η μαγιά μας, προσθέτουμε πρώτα το υπόλοιπο αλεύρι και μετά τα υπόλοιπα υλικά μας, με τελευταίο το γάλα και το βούτυρο που έχουμε λιώσει σε ένα μπρίκι ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Προσοχή στο βούτυρο, να μην είναι καυτό, αλλά απλά ζεστό.
  4. Ανακατεύουμε με τον γάντζο, σε μεσαία προς χαμηλή ταχύτητα, για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα ελαστικό και κολλώδες ζυμάρι.
  5. Αμέσως μετά, λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι μας και καλύπτουμε καλά το μπολ με μεμβράνη.
  6. Τέλος, το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να διπλασιαστεί το ζυμάρι μας.
  7. Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το μπολ και το κόβουμε σε 9 ίσα κομμάτια. Έπειτα, παίρνουμε 3 από τα κομμάτια, τα κάνουμε κορδόνια ίσου πάχους και μήκους και φτιάχνουμε μια πλεξούδα.
  8. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, φτιάχνοντας πλεξούδες και με τα υπόλοιπα κομμάτια μας. Αμέσως μετά, τοποθετούμε τα τσουρέκια σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  9. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 25-45 λεπτά αναλόγως την θερμοκρασία δωματίου.
  10. Αμέσως μετά, χτυπάμε σε ένα μπολάκι το αυγό με το γάλα προσέχοντας να είναι και τα δύο σε θερμοκρασία δωματίου και με ένα πινέλο αλείφουμε πολύ απαλά όλη την επιφάνεια της κάθε πλεξούδας μας.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, στους 160 βαθμούς για 23-25 λεπτά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τροχαίο στην Εγνατία
Φονικό τροχαίο στην Εγνατία: Δύο νεκροί και τέσσερις τραυματίες – Σοκαριστικές εικόνες από τη σύγκρουση (Videos)
Εικόνες από το σημείο της τραγωδίας με τους δύο νεκρούς στην Εγνατία - Οι πρώτες καταθέσεις για το δυστύχημα
Φονικό τροχαίο στην Εγνατία: Δύο νεκροί και τέσσερις τραυματίες – Σοκαριστικές εικόνες από τη σύγκρουση (Videos)
seismos
Ανησυχία για το μπαράζ σεισμών στην Αττική: Τι σημειώνουν οι σεισμολόγοι
Ανησυχία στην δυτική Αττική για τους διαδοχικούς σεισμούς – Τι αναφέρουν Παπαδόπουλος και Τσελέντης για την εξέλιξη του φαινομένου
Ανησυχία για το μπαράζ σεισμών στην Αττική: Τι σημειώνουν οι σεισμολόγοι