κοιλιά, πάχος αδυνάτισμα
Τι ισχύει για τα φάρμακα αδυνατίσματος νέας γενιάς – Είναι αποτελεσματικά;

Τα φάρμακα που καταπολεμούν την παχυσαρκία αναμένεται να συμπεριληφθούν στον «κατάλογο βασικών φαρμάκων» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε στο Reuters ότι ο κατάλογος χρησιμοποιείται για να καθοδηγήσει τις κυβερνητικές αποφάσεις αγορών σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Μια ομάδα συμβούλων του ΠΟΥ θα εξετάσει νέα αιτήματα για να συμπεριληφθούν τα  φάρμακα τον επόμενο μήνα. Ο πιο πρόσφατος κατάλογος βασικών φαρμάκων πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο.

Το αίτημα να εξεταστούν φάρμακα για την παχυσαρκία προήλθε από τρεις γιατρούς και έναν ερευνητή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το αίτημά τους καλύπτει τη δραστική ουσία λιραγλουτίδη, η οποία χρησιμοποιείται στο φάρμακο για την παχυσαρκία Saxenda. Το φάρμακο, κατασκευασμένο από τη Novo Nordisk, πρόκειται να βγει στη διεθνή αγορά σύντομα. Στόχος της εξέτασης είναι να επιτραπεί η διαθεσιμότητα λιγότερο ακριβών εκδόσεων τέτοιων φαρμάκων.

Οι σύμβουλοι του ΠΟΥ θα απορρίψουν το αίτημα ή θα περιμένουν περισσότερα στοιχεία για την επίδραση του φαρμάκου.

Αλλά εάν εγκρίνουν το αίτημα να συμπεριληφθεί το Saxenda και οποιεσδήποτε μελλοντικές εκδόσεις τέτοιων φαρμάκων, θα σηματοδοτήσει μια νέα μέθοδο αντιμετώπισης της παγκόσμιας παχυσαρκίας.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί στη δημόσια υγεία προειδοποιούν κατά της εισαγωγής τέτοιων φαρμάκων στο κοινό ως λύση σε μια περίπλοκη πάθηση που δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή.

Ο ΠΟΥ είπε ότι η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει τα στοιχεία για την ουσία λιραγλουτίδη τους επόμενους μήνες. Η ομάδα μπορεί επίσης να εξετάσει άλλους τύπους θεραπειών απώλειας βάρους στο μέλλον.

Ο ΠΟΥ διαπίστωσε ότι πάνω από 650 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως είναι παχύσαρκοι, υπερτριπλάσιο από το ποσοστό του 1975. Πάντως, 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι υπέρβαροι. Το 70% των παχύσαρκων και υπέρβαρων ατόμων ζει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Διεύρυνση της εμβέλειας

Η συμπερίληψη των φαρμάκων για την παχυσαρκία στα βασικά φάρμακα του ΠΟΥ θα μπορούσε να κάνει σημαντική διαφορά στους φτωχότερους πληθυσμούς. Οι ειδικοί λένε ότι η προσθήκη φαρμάκων για τη νόσο HIV στη λίστα το 2002 βοήθησε να γίνουν αυτά τα φάρμακα ευρύτερα διαθέσιμα σε ασθενείς σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.

Οι γιατροί και ο ερευνητής που ζήτησαν την έγκριση του φαρμάκου έγραψαν: «Προς το παρόν, δεν υπάρχουν φάρμακα που περιλαμβάνονται στη (λίστα) που στοχεύουν συγκεκριμένα την απώλεια βάρους για το συνεχιζόμενο παγκόσμιο βάρος της παχυσαρκίας».

Υποστηρίζουν ότι η έλλειψη θεραπειών για την απώλεια βάρους έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα της παγκόσμιας ισότητας στην υγεία. Τα φτωχότερα έθνη, πρόσθεσαν, βλέπουν αυξημένους θανάτους από ασθένειες που σχετίζονται με το βάρος.

Σχετικά με τα φάρμακα

Το Saxenda είναι μια ένεση μία φορά την ημέρα. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ανθρώπους να μειώσουν 5 έως 10% του σωματικού τους βάρους. Είναι 450 δολάρια το μήνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και 136 ευρώ το μήνα στην Ευρώπη.

Ένα άλλο φάρμακο που παρασκευάζεται από τη Novo Nordisk, Wegovy, είναι μια εβδομαδιαία ένεση. Κοστίζει πάνω από 1.300 δολάρια το μήνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι άνθρωποι που το χρησιμοποιούν έχουν χάσει έως και 15% του βάρους τους.

Αυτή τη στιγμή το Wegovy είναι σε έλλειψη. Η Novo εργάζεται κυρίως για την κυκλοφορία του Wegovy στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες πλούσιες αγορές.

Και τα δύο φάρμακα ανήκουν σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1. Τέτοια φάρμακα χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για τη θεραπεία του διαβήτη. Το φάρμακο επηρεάζει τα σήματα πείνας στον εγκέφαλο και επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο αδειάζει το στομάχι ενός ατόμου. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι αισθάνονται χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τόσο για το Saxenda όσο και για το Wegovy, υπάρχει έλλειψη μακροπρόθεσμων δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για την παχυσαρκία. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι πιθανότατα θα πρέπει να παίρνουν τα φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής τους για να κρατήσουν το βάρος τους μακριά.

Η Novo Nordisk ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι δεν συμμετείχε στο αίτημα να εξεταστεί η λιραγλουτίδη στον κατάλογο του ΠΟΥ. Πρόσθεσε: «Καλωσορίζουμε την αναθεώρηση του ΠΟΥ και αναμένουμε την ανάγνωση και την απόφαση».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας
Αποκάλυψη alfavita.gr: Επιστολή-κόλαφος προς το Fund που προσπάθησε να απαγορεύσει στους εκπαιδευτικούς αναρτήσεις πολιτικού, οικονομικού ή θρησκευτικού χαρακτήρα
ΟΙΕΛΕ: Η επιχειρηματική ελευθερία υποχωρεί μπροστά σε θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα όπως είναι η ελευθερία λόγου και έκφρασης αλλά και διεκδίκησης...
Αποκάλυψη alfavita.gr: Επιστολή-κόλαφος προς το Fund που προσπάθησε να απαγορεύσει στους εκπαιδευτικούς αναρτήσεις πολιτικού, οικονομικού ή θρησκευτικού χαρακτήρα
o-teachers-facebook_15.jpg
Μεγάλη νίκη και δικαίωση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών - Πονοκέφαλος του υπουργείου και όσων διευθυντών προχώρησαν σε διώξεις
Αλήθεια, σε ποιο επίπεδο διάλυσης και στρατηγικής ήττας θα είχαν φτάσει σήμερα οι εκπαιδευτικοί εάν με τις μαζικές τους Γενικές Συνελεύσεις τον...
Μεγάλη νίκη και δικαίωση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών - Πονοκέφαλος του υπουργείου και όσων διευθυντών προχώρησαν σε διώξεις
stratiotikes_sholes_1.jpg
Στρατιωτικές Σχολές: «Κύμα» παραιτήσεων με 1 στους 4 σπουδαστές να αποχωρεί από τις Σχολές Υπαξιωματικών!
Παρά τις εξαγγελίες για αναβάθμιση με αυξήσεις μισθών
Στρατιωτικές Σχολές: «Κύμα» παραιτήσεων με 1 στους 4 σπουδαστές να αποχωρεί από τις Σχολές Υπαξιωματικών!