Λίπος στην κοιλιά
H συνήθεια που προκαλεί φλεγμονή και μας κάνει να παίρνουμε βάρος

Θεωρώ πως αυτή είναι μια από τις συμβουλές που ακούω όλο και πιο συχνά από τους διατροφολόγους, όταν πρόκειται για συμβουλές για επίπεδη κοιλιά. Ο πιο βασικός κανόνας που καλούμαστε να ακολουθούμε είναι να τρώμε με ενσυνειδητότητα, να απολαμβάνουμε αυτή τη στιγμή, χωρίς να δουλεύουμε παράλληλα στον υπολογιστή μας ή να σκρολάρουμε ασταμάτητα στο κινητό μας. Σίγουρα δεν είναι εύκολο και οι περισσότεροι το κάνουμε, ειδικά τις ώρες του γραφείου, ξεχνώντας πως θα μπορούσαμε απλά να κάνουμε μια παύση για 20′ και να συζητήσουμε για παράδειγμα με τους συναδέλφους μας. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο αναγνωρίζουμε την στιγμή του φαγητού, αλλά χορταίνουμε πιο γρήγορα, νιώθουμε λιγότερο φούσκωμα και δεν ξαναπεινάμε μετά από λίγες ώρες.

Αυτό συμβαίνει γιατί όταν τρώμε με σωστά, μασάμε καλύτερα την τροφή μας (αυτές τις 30 φορές που συστήνουν και οι ειδικοί). Προσέχω και τρώω πιο αργά χωρίς αυτή την υπεδιέγερση που συνήθως προκαλούν τα social media ή η δουλειά. Αυτό δεν αποτελεί απλά μια αίσθηση, αλλά μια πραγματικότητα που επιβεβαιώνεται από πολλές μελέτες, με τους διατροφολόγους να προτείνουν πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε την ώρα του φαγητού ώστε και ο εγκέφαλός μας να λαμβάνει το μήνυμα.

Σεβαστείτε τις ώρες του φαγητού

Το έχω παρατηρήσει, όταν τρώω μπροστά στον υπολογιστή μοιράζοντας την προσοχή μου στο πιάτο μου και στις υποχρεώσεις μου, καταλήγω πάντα να πεινάω περισσότερο μετά από λίγες ώρες, το οποίο με οδηγεί να καταναλώνω πολλά λιπαρά σνακ ή ροφήματα με ζάχαρη. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουμε σεβαστεί τον χρόνο που ο εγκέφαλος χρειάζεται ώστε να λάβει το μήνυμα του κορεσμού. Ο τρόπος που το στομάχι επικοινωνεί στον εγκέφαλο το αίσθημα κορεσμού, είναι μέσω της απελευθέρωσης συγκεκριμένων ορμονών. Αυτή η διαδικασία διαφέρει από άτομο σε άτομο και σίγουρα δεν συμβαίνει αμέσως αλλά συνήθως μετά από 20′ με 30′. Γι’ αυτό και έχει παρατηρηθεί πως αν σταματήσουμε να τρώμε πριν νιώσουμε αίσθημα πληρότητας, αν μασάμε καλά την τροφή μας και να τρώμε αργά, τότε έχουμε ήδη διανύσει την πιο σημαντική απόσταση.

Το να τρώμε μπροστά στον υπολογιστή μας προσθέτει βάρος

Υπάρχουν πολλές έρευνες που επιβεβαιώνουν πως το να τρώμε μπροστά από τον υπολογιστή οδηγεί σε αύξηση του βάρους μας. Για παράδειγμα, έρευνα του Professional College of Dietitians-Nutritionists of Madrid, δείχνει πως τρώμε περισσότερο φαγητό, όταν τρώμε ασυνείδητα. Αυτό συμβαίνει φυσικά όταν γευματίζουμε μπροστά στον υπολογιστή, το οποίο οδηγεί συνήθως σε υπερφαγία αλλά και σε έξτρα κατανάλωση γλυκών αμέσως μετά το φαγητό, το οποίο και προσθέτει έξτρα 250 θερμίδες σε κάθε γεύμα. Επίσης τρώγοντας μπροστά στην οθόνη οδηγεί και στην ανάγκη για κατανάλωση επεξεργασμέων τροφών, όπως λιπαρά σνακ, το οποίο συνήθως κάνουμε το βράδυ στο σπίτι, σε μια προσπάθεια να αποφορτιστούμε.

Κακή πέψη και κοιλιακό λίπος

Το φούσκωμα προκαλείται από τον αέρα που συγκεντρώνεται στην κοιλιά μας, όταν δεν μασάμε καλά την τροφή μας. Η φλεγμονή στο σώμα μας εμφανίζεται κατά τις μεσημεριανές ώρες και αυτό συνήθως έχει να κάνει με τον τρόπο που γευματίζουμε, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε φούσκωμα στην κοιλιά και κακή πέψη. Γι’ αυτό και η καλύτερη συμβουλή είναι να κάνουμε ένα διάλειμμα και να απολαμβάνουμε το φαγητό μας για 20′.

Πηγή: Vogue

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα