ekpa
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 18.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2024, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία και η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη, την Πανελλήνια Ένωση Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη συνδιοργάνωσαν εκδήλωση με τίτλο: «Διαβήτης και Ευζωία».

ekpa

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 18.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).

ekpa

Την εκδήλωση προσφώνησε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.

ekpa

Χαιρετισμό απηύθυναν στην εκδήλωση:

− ο Υπουργός Υγείας, κύριο Άδωνις Γεωργιάδης

− ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Νικόλαος Αρκαδόπουλος

− η Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, κυρία Αναστασία Μαυρογιαννάκη

− ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, καθηγητής Νεοκλής Γεωργόπουλος

− η Ταμίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη, κυρία Κωνσταντίνα Μπουμπάκη

− η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη, κυρία Σοφία Μανέα

− ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, κύριος Χρήστος Δαραμήλας

− η Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, κυρία Βασιλική Βακουφτσή.

Ομιλίες έκαναν στην εκδήλωση:

1. ο καθηγητής Παθολογίας-Σακχαρώδους Διαβήτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριος Αθανάσιος Ράπτης και ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κύριος Ιγνάτιος Οικονομίδης με τίτλο: «Κοινωνικό μέγεθος – Επιπλοκές σακχαρώδη διαβήτη»

2. ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας-Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κύριος Θεόδωρος Αλεξανδρίδης με τίτλο: «Πρόληψη σακχαρώδη διαβήτη»

3. ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, κύριος Χρήστος Δαραμήλας με τίτλο: «Ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη»

4. η εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη, ιατρός κυρία Κωνσταντίνα Μπουμπάκη με τίτλο: «Σχέση ιατρού ασθενούς – Αξία της εκπαίδευσης»

5. η εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη, ιατρός κυρία Αλεξάνδρα Τσιγκρή με τίτλο: «Σακχαρώδης διαβήτης και τεχνολογία» .

ekpa
ekpa

Μήνυμα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ

Βελτιώνοντας τη Ζωή μας

 Στις 14 Νοεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και τη στήριξη των ατόμων που ζουν με σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) παγκοσμίως. Το φετινό θέμα επικεντρώνεται στην ευεξία, τονίζοντας την ανάγκη για καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών, τη σωστή διαχείριση των επιπλοκών και την ισότιμη πρόσβαση στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 537 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη παγκοσμίως, ενώ στη χώρα μας, τα δεδομένα δείχνουν ότι πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες ζουν με τη νόσο. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι περίπου οι μισοί από αυτούς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών και επιδεινώνει την ποιότητα ζωής τους.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το νόσημα, την αναγκαιότητα για πρώιμη διάγνωση και την προώθηση της ευεξίας. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις στρατηγικές και τους τρόπους βελτίωσης της υγείας και της καθημερινής ζωής των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη, μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα θεραπείας, αλλαγές στον τρόπο ζωής και την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών.

Χωρίς σωστή ρύθμιση, ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβητική νεφροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια και περιφερική νευροπάθεια. Ειδικά τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου μεταξύ των διαβητικών ασθενών, καθώς οι πάσχοντες έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος επισημαίνει: «Η καρδιαγγειακή υγεία αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική πτυχή στην ευεξία των ατόμων με διαβήτη. Η σωστή ρύθμιση της γλυκόζης και των λιπιδίων, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και η διακοπή του καπνίσματος μπορούν να μειώσουν δραματικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών. Παράλληλα, νέα φάρμακα που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια βοηθούν στην προστασία της καρδιάς και των νεφρών, προσφέροντας στους ασθενείς καλύτερη ποιότητα ζωής. Η ύπαρξη οργανωμένων δομών υγείας, όπως τα Ιατρεία Καρδιάς και Διαβήτη, τα οποία συνεργάζονται στενά με καρδιολόγους, ενδοκρινολόγους και παθολόγους, προσφέρουν σημαντικά οφέλη στους ασθενείς με διαβήτη. Αυτές οι δομές υποστηρίζουν την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη των επιπλοκών, συμβάλλοντας στην έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία των καρδιαγγειακών και άλλων επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη. Με τη συμβολή τέτοιων εξειδικευμένων ιατρείων, οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα για πλήρη παρακολούθηση, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία και τη σύγχυση που μπορεί να προκύψει από την επαφή με πολλούς γιατρούς σε διαφορετικά σημεία. Επιπλέον, τέτοιες μονάδες διευκολύνουν τη συλλογική προσέγγιση των ασθενών με διαβήτη, προσφέροντας ολοκληρωμένη φροντίδα και στήριξη.»

Η Ευεξία ως Κλειδί στη Διαχείριση του Διαβήτη

Η ευεξία αποτελεί βασικό πυλώνα στη διαχείριση του διαβήτη, και αυτή η έννοια περιλαμβάνει μια ολιστική προσέγγιση που συνδυάζει τη φροντίδα του σώματος και του πνεύματος.

  • Το 63% των ατόμων με διαβήτη αναφέρουν ότι ο «φόβος» για την ανάπτυξη επιπλοκών από το διαβήτη επηρεάζει αρνητικά την ευημερία τους και την αίσθηση υγείας.
  • Το 36% των ατόμων με διαβήτη βιώνουν άγχος για την υγεία τους
  • Το 28% των ατόμων με διαβήτη εκφράζουν αρνητικά συναισθήματα για την κατάσταση υγείας τους

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που ζουν με διαβήτη εξαρτάται από την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών και τη συστηματική ιατρική παρακολούθηση. Συγκεκριμένα, ενθαρρύνεται η τακτική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή με έμφαση σε φυτικές ίνες και μη επεξεργασμένα τρόφιμα, η διαχείριση του άγχους και η αποφυγή του καπνίσματος.

Προοπτικές για το Μέλλον

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη μας θυμίζει τη σημασία της φροντίδας της υγείας με ολιστική προσέγγιση και προσβλέπει σε ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι με διαβήτη θα ζουν πιο ευτυχισμένοι και υγιείς. Η ανάπτυξη και η ενίσχυση των πολιτικών υγείας, η παροχή κατάλληλης ιατρικής υποστήριξης και η συνεχής ενημέρωση του κοινού αποτελούν βασικές προτεραιότητες για την καλύτερη διαχείριση του διαβήτη σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, παροτρύνουμε όλους όσοι δεν έχουν ελεγχθεί για διαβήτη να αναζητήσουν σχετικό έλεγχο. Είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά, προστατεύοντας την υγεία και βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα ζωής. Τα άτομα με διαβήτη παροτρύνονται να απευθύνονται στα ειδικά ιατρεία που θα αντιμετωπίσουν με το καλύτερο και πιο ολιστικό τρόπο το πρόβλημα υγείας, ενισχύοντας την ευεξία τους και τονίζοντας την αυτοπεποίθηση τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Χρυσό μετάλλιο για τη φοιτήτρια του Τμήματος Ιατρικής Αικατερίνη Παπαδιώτη
Η Πρύτανης, το Συμβούλιο Διοίκησης και οι Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζουν ολόθερμα συγχαρητήρια στην Κατερίνα
Χρυσό μετάλλιο για τη φοιτήτρια του Τμήματος Ιατρικής Αικατερίνη Παπαδιώτη