Πώς θα ανταποκριθείς στο βασικό μορφωτικό, παιδαγωγικό και κοινωνικό σου έργο; Και αυτό το ερώτημα εμπεριέχει και ένα επιμέρους ερώτημα. Τι θέλουν οι μαθητές και οι μαθήτριες από εσένα;
Υπάρχουν κάποια βασικά σημεία, χωρίς αυτά βέβαια να είναι θέσφατα, αφού κάθε εκπαιδευτικός έχει τις δικές του αναφορές στο συγκεκριμένο θέμα, όπως και σε όλα τα ζητήματα της εκπαίδευσης. Δεν υπάρχουν απόλυτες βεβαιότητες. Ωστόσο ισχυρίζομαι ότι μπορούν να κατατεθούν κάποια σημεία σχετικού προβληματισμού, στα οποία έχουν ληφθεί υπόψη και απόψεις μαθητών και μαθητριών.
Φυσικά πρώτο σημείο είναι να νιώθουν ότι αγαπάς το σχολείο και ό,τι αυτό εμπεριέχει (διδασκαλία, διαπαιδαγώγηση, πρωτοβουλίες κλπ). Και είναι τόσο εύκολο για να το αντιλαμβάνονται.
Είναι αναγκαία επίσης η Παιδαγωγική όψη του έργου σου. Θεωρώ ότι πρώτα είσαι παιδαγωγός και μετά εκπαιδευτικός. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει καλή γνώση αρκετών γνωστικών αντικειμένων μάλλον με αυτομόρφωση – αφού η πολιτεία λείπει και στο ζήτημα της επιμόρφωσης – και με αγωγή στο περιεχόμενο του ουμανισμού με το αξιακό του φορτίο. Όταν ο εκπαιδευτικός δεν διαπαιδαγωγεί, τότε λειτουργεί απλώς ως φορέα κατάρτισης!
Αδιαπραγμάτευτο στοιχείο είναι η καλή γνώση των γνωστικών αντικειμένων με τα συντρέχοντά τους (μεταδοτικότητα, πειράματα, εργαστήρια, βιβλιοθήκη…).
Λαμβάνουν υπόψη τους την προσωπικότητά σου, στοιχεία του χαρακτήρα σου, τη γενική συμπεριφορά σου, το μορφωτικό σου εύρος. Δεν υπάρχει μαθητής και μαθήτρια που δεν ακτινογραφεί τον / την εκπαιδευτικό με τον πιο διεισδυτικό αλλά και προσωπικό τρόπο.
Αναμένουν από εσένα να εμπνέεις στη διδασκαλία σου – και αυτό σημαίνει ότι αναζητάς διαρκώς νέους τρόπους και νέα εργαλεία, για να κάνεις το μάθημα λειτουργώντας, ει δυνατόν, κάθε ημέρα διαφορετικός και φρέσκος.
Είναι πολύ σημαντικό να απευθύνεσαι σε όλους τους μαθητές και σε όλες τις μαθήτριες. Εδώ μία βασιλική οδός. Να διαμορφώνεις και προσωπικές στιγμές με όλους και με όλες με βάση τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είτε μαθησιακά (με την εμβάθυνση της σχετικής επιστήμης) είτε γενικότερα (π.χ. τις επιδεξιότητες στη μουσική, στο ποδόσφαιρο, στο θέατρο, στη ζωγραφική…) Μέλημά σου είναι να νιώθουν όλοι και όλες ότι κάπου «ξεχωρίζουν» και ότι το αναγνωρίζεις.
Αν δεν προκαλείς το ενδιαφέρον, η διδασκαλία είναι μετέωρη. Εδώ απαιτείται σύνδεση με ζητήματα της επικαιρότητας που αφορούν τους νέους, με κοινωνικά μείζονα προβλήματα που τους αγγίζουν – προσωπικά ή οικογενειακά -, με νέα θαυμαστά πεδία της επιστήμης, με αναφορές στις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις στον επαγγελματικό χώρο, με φιλοσοφικά θέματα, που ούτως ή άλλως έχουν ισχυρή αναφορά σε κάθε νέο και νέα κλπ.
Χωρίς κουλτούρα διαλόγου δεν πας πουθενά και αν νομίζεις ότι κάνεις καλά τη δουλειά σου, είναι απλώς ψευδαίσθηση και αυταπάτη. Είναι δύσκολο θέμα. Υπάρχει βέβαια εδώ και μια δικαιολογία. Σου τρώει χρόνο. Αλλά υπάρχει κερδισμένος χρόνος στο αποτέλεσμα της μάθησης. Όσοι μπορούν και διδάσκουν με πνεύμα «Μαιευτικής» θέτοντας ερωτήσεις και απορίες και επιζητώντας ζωντανό διάλογο είναι πρωτοπόροι. Εδώ φυσικά ανήκει και η υπόθεση της διαδραστικότητας, στην οποία αν συμμετέχουν όλοι και όλες, διαμορφώνεται κλίμα ακόμα και ενθουσιασμού.
Μπορείς να είσαι εκπαιδευτικός λειτουργώντας μόνο στη σχολική αίθουσα; Φυσικά όχι. Αναγκαία συνθήκη είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών δικών σου ή των μαθητών και μαθητριών, η ευρύτερη πολιτισμική και μορφωτική αγωγή.
Αν οι γονείς είναι μακριά από το σχολείο, η εκπαίδευση είναι ελλειμματική. Η στάση των εκπαιδευόμενων είναι διαφορετική, πιο ζεστή και πιο δημιουργική, όταν συνεργάζονται οι δύο βασικοί παράγοντες της παιδαγωγικής. Απαιτείται συνεχής παρέμβαση τόσο από τον εκπαιδευτικό όσο και από τον Σύλλογο Διδασκόντων για να υπάρχει κοινός τόπος διαλόγου με τους γονείς.
Φυσικά δεν είναι τα μόνα σημεία. Θεωρώ ότι είναι μια βάση, την οποία κάποιος τη μετασχηματίζει κατά τη δική του εκπαιδευτική κουλτούρα και θεωρία.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 31/03
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ