Thumbnail
Ύπνος

Τι καλύτερο από ένα μεσημεριανό υπνάκο μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά;

Ειδικά μετά το μεσημεριανό γεύμα, η ανάγκη που νιώθουμε να κλείσουμε τα μάτια μας και να αφεθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα είναι σχεδόν ακατανίκητη!

Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, δεν πρέπει να ξεχνάμε να βάλουμε ξυπνητήρι πριν ξαπλώσουμε για να απολαύσουμε το μεσημεριανό μας ύπνο, αφού η μεγάλη διάρκειά του συνδέεται με δυσμενείς εκβάσεις για την υγεία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο διαπίστωσαν ότι η μακρά διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου (και γενικότερα του ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας) συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο χαρακτηρίζεται από την αυξημένη αρτηριακή πίεση, την αυξημένη χοληστερόλη, τη συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά και τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου. Όλοι αυτοί οι δείκτες υγείας αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Τα νέα ευρήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 65ου συνεδρίου του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, υποδεικνύουν ότι ο ύπνος για περισσότερα από 40 λεπτά συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης του μεταβολικού συνδρόμου.

Τα παραπάνω αποτελέσματα προέκυψαν από επισκόπηση (μετα-ανάλυση) 21 παλαιότερων μελετών σε συνολικό δείγμα 307.237 ανθρώπων.

Ο ύπνος που διαρκεί έως 40 λεπτά δεν φαίνεται να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αρνητικών εκβάσεων για την υγεία και συγκεκριμένα για την καρδιά, ωστόσο μετά τα 40 λεπτά ο κίνδυνος αυξάνεται κατακόρυφα. Ενδεικτικά, ο ύπνος διάρκειας 90 λεπτών συσχετίζεται με 50% αυξημένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.
Παλαιότερη έρευνα της ίδιας ομάδας, η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2015 στην επιθεώρηση Sleep, είχε καταδείξει ότι ο μεσημεριανός ύπνος που διαρκεί πάνω από μία ώρα συσχετίζεται με 82% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και 27% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου ανεξαρτήτως αιτίας.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν οι ερευνητές το Σεπτέμβριο του 2015 στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας για τη Μελέτη του Διαβήτη, ο κίνδυνος διαβήτη αυξάνεται κατά 46% για τα άτομα που κοιμούνται περισσότερο από μία ώρα το μεσημέρι ή το απόγευμα.

Να σημειωθεί πως και οι τρεις προαναφερθείσες μελέτες υποδεικνύουν τον ελάχιστο δυνατό κίνδυνο όταν ο ύπνος διαρκεί μισή
ώρα έως 40 λεπτά.

Το Αμερικανικό Ίδρυμα για τον Ύπνο συνιστά ο μεσημεριανός/απογευματινός ύπνος να διαρκεί 20-30 λεπτά, ώστε να βελτιώνονται τα επίπεδα εγρήγορσης χωρίς όμως να χαλάει η διάθεσή μας.

Δείτε ποια είναι τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου ανάλογα με το πόσο κοιμόμαστε.

Πηγή: onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

anergia-elstat.jpg
Εξαήμερη εργασία: 690 επιχειρήσεις μέχρι στιγμής έχουν κάνει αίτηση – Η συντριπτική πλειοψηφία δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις
«Εργάνη»: 690 επιχειρήσεις μέχρι στιγμής έχουν κάνει αίτηση για χρήση της 6ήμερης εργασίας
Εξαήμερη εργασία: 690 επιχειρήσεις μέχρι στιγμής έχουν κάνει αίτηση – Η συντριπτική πλειοψηφία δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις
doe
Για τη συνάντηση του ΔΣ της  ΔΟΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας
Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων - Κινήσεων - Συσπειρώσεων Τάσου Γκαραγκάνη  και Βιολέττας Πατέλη για τη συνάντηση του ΔΣ της  ΔΟΕ με την...
Για τη συνάντηση του ΔΣ της  ΔΟΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας
texniti noimisini
Νέοι εκπαιδευτικοί: Πανελλήνια Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση Τεχνητής Νοημοσύνης
Σαρώνει στους νέους εκπαιδευτικούς το 1ο Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό εκπαιδευτικών στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Χιλιάδες οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος νέων...
Νέοι εκπαιδευτικοί: Πανελλήνια Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση Τεχνητής Νοημοσύνης