πληροφορικη
Λείπουν 300.000 ειδικοί πληροφορικής έως το 2030

Η ελληνική αγορά αναζητεί στελέχη πληροφορικής. Εως το 2030 θα χρειαστεί 300.000 πτυχιούχους στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Ωστόσο υπάρχει έλλειψη σχετικών πτυχιούχων, η οποία λαμβάνει τα χαρακτηριστικά της «ελληνικής πρωτοτυπίας», με δεδομένα τα υψηλά μεγέθη της ανεργίας στη χώρα μας.

Oπως δείχνει μελέτη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), η εκτίμηση για την επιπλέον ζήτηση ειδικών πληροφορικής είναι 15.000 με 16.000 ετησίως έως το 2030. Στον αντίποδα, η προσφορά είναι 8.000-8.500. Eτσι, προκύπτει ένα κενό ζήτησης – προσφοράς κατά 7.000 με 7.500 ετησίως.

Σε πρόσφατη συνάντηση εργασίας στελέχη του ΣΕΠΕ και εκπρόσωποι εταιρειών του κλάδου που εργάστηκαν στη μελέτη συζήτησαν το θέμα με πανεπιστημιακούς και την ηγεσία της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Ένα από τα συμπεράσματα που βγήκαν είναι ότι πρέπει να βελτιωθεί ο ρυθμός αποφοίτησης των φοιτητών από τα τμήματα πληροφορικής των ελληνικών ΑΕΙ.

Σήμερα έχουμε 37 σχολές Πληροφορικής και στις κεντρικές (Αθηνών – Θεσσαλονίκης) αποφοιτούν πάνω από 200-250 το έτος. Στις περιφερειακές σχολές τα νούμερα είναι χαμηλότερα. Στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ (που είναι η μεγαλύτερη σχολή από τις 37) αποφοιτούν 350-380 κάθε έτος, εκ των οποίων το 60% είναι στην κατεύθυνση πληροφορικής (εισάγονται περί τους 440-460 μετά τις μετεγγραφές).

Πάντως, οι πρόεδροι – κοσμήτορες των σχολών Πληροφορικής και Μηχανικών Υπολογιστών τόνισαν ότι έχουν ήδη πολύ μεγάλο αριθμό εισακτέων. Λόγω των αυξήσεων τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τη μείωση προσωπικού, δέχονται σε ετήσια βάση πολύ περισσότερους από αυτούς που μπορούν να εκπαιδεύσουν. Εστίασαν στην έλλειψη πόρων (νέων θέσεων ΔΕΠ κ.λπ.) και τα κεντρικά πανεπιστήμια ότι δέχονται πολύ μεγάλο αριθμό μετεγγραφών.

Οι top-3 ειδικότητες για τα επόμενα χρόνια είναι ο προγραμματισμός, η κυβερνοασφάλεια και η διαχείριση cloud. Ως προς τον δημόσιο τομέα οι top-3 ειδικότητες είναι η κυβερνοασφάλεια, η ανάλυση / διαχείριση / αρχιτεκτονική πληροφοριακών συστημάτων και δεδομένων και η διαχείριση / σχεδιασμός δικτύων και τηλεπικοινωνιών. 
 

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

VOUCHER στον Τουρισμό - 1250 ευρώ - Ξεκινήστε στην goLearn

ΑΣΕΠ: Η πιο ΕΥΚΟΛΗ Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 ημέρες - Την παίρνετε από το σπίτι σας ONLINE

Πώς γίνεσαι Εκπαιδευτής Ενηλίκων με υψηλές αμοιβές; Όλοι μπορούν!

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: ΑΛΛΑΞΕ Η ΥΛΗ - Αποκτήστε την εδώ μαζί με ασκήσεις και λύσεις

ΝΕΟ! Εύκολη Πιστοποίηση Ιταλικών ή Ισπανικών με εξ αποστάσεως πρόγραμμα ΑΜΕΣΑ (μόρια 2ης ξένης γλώσσας)

Απαραίτητο Τυπικό Προσόν για προσλήψεις στο Δημόσιο: Είναι αυτή η Πιστοποίηση Η/Υ της goLearn - Πώς την παίρνεις σε 2 ημέρες πανεύκολα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες