Δύο χαμένες πόλεις, βαθιά μέσα στη ζούγκλα της Ονδούρας, εικάζουν ότι ανακάλυψαν αμερικανοί αρχαιολόγοι. Η μία είναι ίσως η θρυλική Λευκή Πόλη, ή αλλιώς η Πόλη του Θεού Πιθήκου, εκείνη που το 1940 υποστήριζε ότι είχε βρει πρώτος ο αμερικανός εξερευνητής Θίοντορ Μόρντε.
Οι αμερικανοί αρχαιολόγοι επέστρεψαν από τα πυκνά δάση με ισχυρές αποδείξεις ότι στα άβατα μέρη της Κεντρικής Αμερικής υπήρχαν κάποτε ακμάζοντες αρχαίοι πολιτισμοί: Τα δεκάδες ευρήματα που βρέθηκαν στην κοιλάδα της Μοσκίτια, όπως τα πέτρινα καθίσματα προορισμένα αποκλειστικά για τελετές ή τα λεπτοδουλεμένα αγγεία διακοσμημένα με φίδια και ζωόμορφα σχήματα, μαρτυρούν την ύπαρξη ενός πολιτισμού με ιδιαίτερα προηγμένες καλλιτεχνικές ιδιότητες.
Η ομάδα την επιστημόνων έφθασε συνοδευόμενη από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Ονδούρας και εξερεύνησε την κοιλάδα που μέχρι σήμερα μόνο από αέρος έχει προσεγγιστεί – ευρήματα από ερείπια είχαν εντοπιστεί σε εναέρια έρευνα το 2012.
Και μόνο το γεγονός ότι πάτησαν το πόδι τους σε μία περιοχή που κανείς δεν έχει πλησιάσει για τουλάχιστον 600 χρόνια ήταν μία τεράστια κατάκτηση για τους επιστήμονες. Αυτό που σε αυτή τη φάση μπορούν να πουν με βεβαιότητα οι αμερικανοί ερευνητές είναι ότι στη συγκεκριμένη περιοχή του τροπικού δάσους εκτείνονταν δύο πολυπληθείς πόλεις, οι οποίες χρονολογούνται ανάμεσα στο 1.000 και 1.200 μ.Χ. Οι πολιτισμοί τους καθρεφτίζουν τη σκέψη των Μάγια, αν και είναι βέβαιο ότι δεν ήταν Μάγια.
Αρχικά οι ερευνητές σκάναραν τον χώρο και ανακάλυψαν κάτω από το τροπικό δάσος δομές που φαίνονταν να έχουν φτιαχτεί από άνθρωπο.
Οι αρχαιολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα ανακάλυψαν πλατείες, αναχώματα και μία πυραμίδα από χώμα, δείγματα ενός πολιτισμού που ήκμασε πριν από 1.000 χρόνια, και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.
Η ομάδα, η οποία επέστρεψε από την περιοχή στα τέλη Φεβρουαρίου, ανακάλυψε επίσης αξιόλογα πέτρινα γλυπτά σε άριστη κατάσταση. Τα πέτρινα γλυπτά βρίσκονταν γύρω από την πυραμίδα και πιθανώς να αποτελούσαν προσφορές προς τους νεκρούς. Κάποια από αυτά είχαν χαρακτηριστικά και ανθρώπων και ζώων. Ανάμεσά τους ήταν ένα αγαλματίδιο με μία μορφή μισή ανθρώπινη και μισή ιαγουάρου.
Ο πολιτισμός «καθρεφτίζει» τον τρόπο σκέψης των Μάγια, αν και δεν είναι ίδιος με τον πολιτισμό των Μάγια.
Σε αντίθεση με τους Μάγια, αυτός ο εξαφανισμένος πολιτισμός έχει μελετηθεί πολύ λίγο και παραμένει σχεδόν άγνωστος, αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου στο National Geographic, ο οποίος ήταν μέλος της αποστολής.
Οι αρχαιολόγοι δεν πιστεύουν πλέον ότι υπάρχει μόνο μία «Λευκή Πόλη», αλλά ένας ολόκληρος πολιτισμός που αναπτύχθηκε σε μία σειρά πόλεων.
Οι ερευνητές έχουν εντυπωσιαστεί από την πολύ καλή κατάσταση των ευρημάτων. Ο πολιτισμός χρονολογείται κάπου ανάμεσα στο 1.000 και το 1.400 μ.Χ. και θεωρείται ότι οι ευρωπαϊκές ασθένειες έπαιξαν ρόλο στην εξαφάνιση του πολιτισμού.
Η ομάδα των ερευνητών συνάντησε, επίσης, ζώα, τα οποία δεν είχαν δει ποτέ ξανά ανθρώπους και κινούνταν χωρίς φόβο στην κατασκήνωσή τους.
«Πρόκειται ξεκάθαρα για το πιο αδιατάρακτο τροπικό δάσος της Κεντρικής Αμερικής. Η σημασία του δεν μπορεί να εκτιμηθεί αρκετά» τονίζει ο εθνοβοτανολόγος, Μαρκ Πλότκιν.
Ωστόσο, η ομάδα των ερευνητών προειδοποιεί ότι η τοποθεσία κινδυνεύει από την αποψίλωση των δασών.
Τη σπουδαία ανακάλυψη έφερε στο φως το National Geographic, το οποίο συμμετείχε στην αποστολή με έναν δημοσιογράφο και έναν φωτογράφο
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη