Thumbnail
Ιατρικό παράδοξο

Μωρό που γεννήθηκε πριν λίγο καιρό στις ΗΠΑ αποκαλύφθηκε πως διαθέτει το DNA του...  αγέννητου αδελφού του πατέρα του!
Μια απίστευτη, εξαιρετικά σπάνια αλλά επιστημονικά δυνατή, ιστορία πατρότητας ήρθε στο φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ, η οποία προκάλεσε «πονοκέφαλο» στους επιστήμονες για να αποδειχθεί στο τέλος ότι τα μυστήρια της ζωής είναι πολύ πιο περίπλοκα από αυτό που πιστεύουμε.

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ένας άνδρας στην Ουάσινγκτον που αφού αποκαλύφθηκε ότι το νεογέννητο παιδάκι του δεν ήταν δικό του, στη συνέχεια βίωσε το σοκ της ζωής του όταν αποδείχθηκε ότι το παιδί ήταν του αγέννητου δίδυμου αδελφού του!

Το μωράκι γεννήθηκε με εξωσωματική γονιμοποίηση. Οταν όμως αποδειχθηκε ότι η ομάδα αίματος του δεν ταίριαζε ούτε με αυτή του πατέρα ούτε με της μητέρας, το ζευγάρι μπήκε σε σκέψεις, θεωρώντας ότι είχε γίνει λάθος στην κλινική όπου είχαν απευθυνθεί.

Και όμως, οι αρμόδιοι τους διαβεβαίωσαν ότι δεν έγινε κανένα λάθος με το σπέρμα που χρησιμοποιήθηκε, καθώς ο άνδρας ήταν και ο μοναδικός λευκός δότης εκείνη την ημέρα, ελαχιστοποιώντας έτσι τα περιθώρια σφάλματος.

Μετά από αμέτρητα τεστ και γενετικούς ελέγχους αποδείχθηκε κάτι που άφησε τους πάντες άφωνους: Το DNA στο σπέρμα του πατέρα δεν προερχόταν από τον ίδιο, αλλά από τον αγέννητο δίδυμο αδελφό του που είχε απορροφηθεί στη μήτρα της μητέρας τους.

Όπως λένε οι γιατροί, πολλές εγκυμοσύνες ξεκινούν με πολλαπλά έμβρυα και μερικές φορές το DNA από τον χαμένο αδελφό απορροφάται από το επιζών έμβρυο, αφήνοντας τμήματα του γενετικού του κώδικα  σε αυτό που τελικά θα γεννηθεί.

Η σπάνια αυτή ανωμαλία όπου δύο γονιμοποιημένα ωάρια μπορούν να συγχωνευθούν σε ένα ονομάζεται χιμαιρισμός και οι οργανισμοί που αποτελούνται από γενετικά ανόμοιους ιστούς ονομάζονται χίμαιρες. Μέχρι σήμερα έχουν επισήμως καταγραφεί περίπου 50 περιστατικά ανθρώπινου χιμαιρισμού.

Περίπου μία στις οκτώ εγκυμοσύνες ενδέχεται να είναι μια τέτοια περίπτωση, αν και οι περισσότερες περνούν απαρατήρητες μέχρι να γίνει γενετική δοκιμή.

Έχουν υπάρξει και στο παρελθόν περιπτώσεις χιμαιρών, όπως αυτή της Karen Keegan από τη Βοστόνη, στης οποίας το αίμα βρέθηκαν διαφορετικά γονίδια από ό,τι στις ωοθήκες της. Έτσι λοιπόν οι γιοι που απέκτησε έφεραν διαφορετικά γονίδια από την ίδια. Γενετική μητέρα τους ήταν η δίδυμη αδελφή που η ίδια ποτέ της δεν γνώρισε μιας και απορροφήθηκε κατά την κύηση.

Η ανίχνευση περιπτώσεων ανθρώπων-χιμαιρών είναι εξαιρετικά πολύπλοκη μιας και τα γονίδια εντοπίζονται σε ελάχιστα όργανα σε ικανοποιητικά ανιχνεύσιμες ποσότητες, το φαινόμενο αυτό όμως γίνεται ολοένα και συχνότερο λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος σε μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης, η οποία οδηγεί σε πολύδυμες κυήσεις.

Στην πράξη, γιος και πατέρας είναι γενετικά συνδεδεμένοι, αν και ο πατέρας του παιδιού είναι ο... αγέννητος θείος του...

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

synodos prytanevn
106η Σύνοδος Πρυτάνεων: Τα 7 κρίσιμα ζητήματα που "τέθηκαν στο τραπέζι"
Ποια είναι τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια που συζητήθηκαν στην 106η Σύνοδο Πρυτάνεων
106η Σύνοδος Πρυτάνεων: Τα 7 κρίσιμα ζητήματα που "τέθηκαν στο τραπέζι"