Thumbnail
Σπουδαία στιγμή για την πόλη

Νέο κεφάλαιο στην πολιτιστική ζωή της πόλης ξεκινά με την απόδοση στο κοινό του εμβληματικού αλλά και πολύπαθου ανά τους αιώνες, μνημείου της Ροτόντας 37χρόνια μετά το «κλείσιμό» του για αναστηλωτικές εργασίες (μετά τους σεισμούς του 1978 που προκάλεσαν σοβαρές βλάβες στο κτίριο) και... 1699 (!) χρόνια από την ανέγερσή του.

Μνημείο ή ναός, η Ροτόντα (κτισμένη στα χρόνια του καίσαρα Γαλερίου, γύρω στα 306 μ.Χ., ως ναός του Δία ή του Κάβειρου ή κατ΄ άλλους ως Μαυσωλείο του ιδίου του καίσαρα) δίχασε τις τελευταίες δεκαετίες τους πολίτες και τους θεσμούς (Πολιτεία, εφορείες αρχαιοτήτων, οργανωμένη εκκλησία κ.α.) ως προς τη χρήση και το χαρακτηρισμό της.

Είναι «νωπά» -παρά την εικοσαετία που μεσολάβησε- τα τραγικά γεγονότα του Οκτωβρίου του 1995, όταν η Εκκλησία (δια της μητρόπολης Θεσσαλονίκης) ζητούσε να μετατραπεί το μνημείο σε ναό, αποκλείοντας οποιαδήποτε άλλη χρήση του. Την ίδια περίοδο διοργανώθηκε από την Ένωση Πολιτών συναυλία τζαζ μουσικής με τον συνθέτη, Σάκη Παπαδημητρίου. Θερμόαιμοι χριστιανοί - ανάμεσά τους εκκλησιαστικοί παράγοντες εισέβαλαν τότε στο μνημείο διέκοψαν τη συναυλία, προπηλάκισαν τον συνθέτη και κατέστρεψαν το πιάνο...

Την εκδήλωση, που αρχίζει στις 8 μ.μ., διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σηματοδοτώντας την οριστική απόδοση του μνημείου στο κοινό. «Πρωταρχικός στόχος και απόλυτη προτεραιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης από τη σύστασή της πριν ένα χρόνο, υπήρξε η περάτωση των έργων συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης της Ροτόντας, προκειμένου αυτό το μοναδικό και εμβληματικό μνημείο της πόλης, να αποδοθεί μετά από 40 σχεδόν χρόνια στο κοινό» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως με την ολοκλήρωση των έργων αναστήλωσης της Ροτόντας ολοκληρώνεται και η ανάδειξη του ευρύτερου αρχαιολογικού άξονα στο κέντρο της πόλης με το ανακτορικό συγκρότημα και την αψίδα του Γαλερίου και καταδεικνύεται «η δυναμική της αγαστής συνεργασίας με την Περιφέρεια, τον Δήμο και φυσικά την Ιερά Μητρόπολη, φορείς τους οποίους και ευχαριστούμε ιδιαίτερα...». Η είσοδος στην εκδήλωση της Παρασκευής θα είναι ελεύθερη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Native Article - Biology 1
Πώς κάνουμε προσβάσιμη τη διδασκαλία των βιοεπιστημών; Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα αλλάζει τα δεδομένα
Οι εργαστηριακές επιστήμες, όπως η χημεία και η βιολογία, οι οποίες αποτελούν τη βάση για την κατανόηση του κόσμου μας, φάνταζαν μέχρι πρότινος...
Πώς κάνουμε προσβάσιμη τη διδασκαλία των βιοεπιστημών; Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα αλλάζει τα δεδομένα