Thumbnail
Ροτόντα

Μεγάλη μουσική εκδήλωση στη Ροτόντα για να σηματοδοτήσει την οριστική απόδοση του μνημείου στο κοινό, διοργανώνει την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015 στις 20:00 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Την ημέρα αυτή, όπως πληροφορεί με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού, «το κοινό θα έχει την ευκαιρία, για πρώτη φορά, να επισκεφτεί το επιβλητικό αυτό μνημείο, απαλλαγμένο από τις σκαλωσιές και να θαυμάσει τα μοναδικής τέχνης και ομορφιάς ψηφιδωτά σε όλο τους το μεγαλείο.

Η εμπειρία αυτή θα ενισχυθεί από την εορταστική ατμόσφαιρα που θα δημιουργήσουν οι φορείς που συμπράττουν αφιλοκερδώς για τη διοργάνωση της μουσικής εκδήλωσης, η οποία σχεδιάστηκε ειδικά για το συγκεκριμένο γεγονός.

Το Σωματείο Ιεροψαλτών «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», η Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, αλλά και η Ρωσική Ανδρική Χορωδία «Μπλαγκοζβόνιτσα» που έρχεται ειδικά από την Μόσχα, με προσφορά του Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα στο πνεύμα των ημερών και της οικουμενικότητας της Χριστιανοσύνης, το οποίο περιλαμβάνει ύμνους των Χριστουγέννων από την Ανατολή και τη Δύση».

Όπως αναφέρει το ΥΠΠΟΑ, «πρωταρχικός στόχος και απόλυτη προτεραιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης από τη σύστασή της, πριν ένα χρόνο, υπήρξε η περάτωση των έργων συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης της Ροτόντας, προκειμένου αυτό το μοναδικό και εμβληματικό μνημείο της πόλης, εγγεγραμμένο στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, να αποδοθεί μετά από 40 σχεδόν χρόνια στο κοινό».

«Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, είναι εξέχουσας σημασίας, καθώς ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνει την ανάδειξη του ευρύτερου αρχαιολογικού άξονα στο κέντρο της πόλης με τo ανακτορικό συγκρότημα και την αψίδα του Γαλερίου και καταδεικνύει την δυναμική της αγαστής συνεργασίας με την Περιφέρεια, τον Δήμο και την Ιερά Μητρόπολη», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη Δημοτική Τηλεόραση TV100 και μέσω του διαδικτύου με live streaming σε όλον τον κόσμο. Είσοδος ελεύθερη από Δ. Πύλη οδ. Φιλίπππου (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Η ιστορία της Ροτόντας

Η Ροτόντα ανήκει στα περίκεντρα οικοδομήματα, στο κυκλικό της σχήμα άλλωστε οφείλει και την ονομασία της. Το κτήριο, διαμέτρου 24,50μ καλύπτει ισοδιάστατος θόλος που φθάνει σε ύψος τα 29,80μ. Ο κυλινδρικός τοίχος, πάχους 6,30μ., διασπάται εσωτερικά σε οκτώ ορθογώνιες κόγχες, από τις οποίες η νότια αποτελούσε την κύρια είσοδο.

Η μετατροπή του σε χριστιανικό ναό, αφιερωμένο πιθανότατα στους Ασωμάτους ή Αρχαγγέλους, συντελέστηκε στη διάρκεια των παλαιοχριστιανικών χρόνων. Την ίδια περίοδο διανοίχτηκε και διευρύνθηκε η ανατολική κόγχη και κατασκευάστηκε το ιερό βήμα, ένας ορθογώνιος χώρος με ημικυκλική αψίδα στα ανατολικά. Γύρω από το κτήριο προστέθηκε κλειστή στεγασμένη στοά (πλάτους 8μ.) που επικοινωνούσε με τον κεντρικό χώρο μέσω επτά κογχών που διανοίχτηκαν στον αρχικό πυρήνα. Στη δυτική κόγχη διαμορφώθηκε νέα είσοδος με νάρθηκα και προστέθηκε πρόπυλο με δύο παρεκκλήσια, ένα κυκλικό ανατολικά και ένα οκταγωνικό δυτικά. Καμία από τις παραπάνω προσθήκες, με εξαίρεση τη διαμόρφωση της ανατολικής κόγχης, δεν σώζεται σήμερα.

Οι μεγάλης κλίμακας επεμβάσεις που έγιναν στο μνημείο κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο επιβάρυναν τη στατική του επάρκεια. Οι σεισμοί των αρχών του 7ου αιώνα κατέστρεψαν την αψίδα του ιερού και το υπερκείμενο τμήμα του θόλου. Η αψίδα, μετά την αποκατάστασή της, ενισχύθηκε εξωτερικά με δύο αντηρίδες και διακοσμήθηκε τον 9ο αιώνα. με την τοιχογραφία της Αναλήψεως.

Το 1590/1 μετατράπηκε σε τζαμί από τον Σεΐχη Σουλεϊμάν Χορτατζή Εφέντη.
“Μοναδικό και εμβληματικό μνημείο της πόλης, εγγεγραμμένο στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η Ροτόντα, στέγασε στους στεγασμένους αλλά και τον αύλειο χώρο της από τα τέλη του Α΄ ως και τα τέλη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής λειτουργώντας ως μουσείο της πόλης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Native Article - Biology 1
Πώς κάνουμε προσβάσιμη τη διδασκαλία των βιοεπιστημών; Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα αλλάζει τα δεδομένα
Οι εργαστηριακές επιστήμες, όπως η χημεία και η βιολογία, οι οποίες αποτελούν τη βάση για την κατανόηση του κόσμου μας, φάνταζαν μέχρι πρότινος...
Πώς κάνουμε προσβάσιμη τη διδασκαλία των βιοεπιστημών; Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα αλλάζει τα δεδομένα
classroom-iek_epas_epal.jpg
Ευρωπαϊκά Σχολεία: Προσωρινοί πίνακες εκπαιδευτικών για τον δευτεροβάθμιο κύκλο
Προσωρινοί αξιολογικοί πίνακες υποψήφιων εκπαιδευτικών για τον δευτεροβάθμιο κύκλο των Ευρωπαϊκών Σχολείων
Ευρωπαϊκά Σχολεία: Προσωρινοί πίνακες εκπαιδευτικών για τον δευτεροβάθμιο κύκλο
αμφιθεατρο
ΠΑΣΟΚ: Ίσες ευκαιρίες στους νέους και στις νέες για σπουδές!
Κοντά στους 50.000 υποψήφιους είδαν τις φιλοδοξίες τους και τα όνειρά τους να ακυρώνονται από νομοθετικούς περιορισμούς του Υπουργείου Παιδείας....
ΠΑΣΟΚ: Ίσες ευκαιρίες στους νέους και στις νέες για σπουδές!