1 Φακελάκια για τσάι
Για την ακρίβεια, τα φακελάκια για τσάι ανακαλύφθηκαν τυχαία. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, το τσάι συσκευαζόταν και μεταφορόταν σε βαριά και ακριβά κουτιά. Ένας Αμερικανός έμπορος τσαγιού, ο Τόμας Σάλιβαν, ξεκίνησε να συσκευάζει τσάι σε σακούλες από μετάξι για να περιορίσει το κόστος μεταφοράς, αλλά οι καταναλωτές δεν αντιλήφθηκαν πως ήταν απλά μια μέθοδος συσκευασίας και έριχναν τα σακουλάκια σε ζεστό νερό. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, επιχειρηματίες χρησιμοποιούσαν τα σακουλάκια για να στέλνουν τσάι στο μέτωπο, ενώ σταδιακά το μετάξι αντικαταστάθηκε από ειδικό χαρτί.
2 Φερμουάρ
Το φερμουάρ στην πραγματικότητα υπήρχε από τον 19ο αιώνα ωστόσο άρχισε να χρησιμοποιείται στις στρατιωτικές στολές μόλις τον 20 και συγκεκριμένα από τον αμερικανικό στρατό. Το φερμοάρ θεωρήθηκε ιδανεικό για τις στολές, καθώς σφράγιζε τέλεια το ρούχο για τις βροχές και τον άνεμο και καθιερώθηκε στην μαζική παραγωγή ενδυμάτων τα επόμενα χρόνια.
3 Σερβιέτα
Μια αμερικανική εταιρεία (Kimberly-Clark) εφύηρε ένα υλικό, που το ονόμασε Cellucoton, που χρησιμοποιήθηκε ως εναλλακτική στις παραδοσιακές γάζες. Το υλικό ήταν πιο απορροφητικό και οι νοσοκόμες που το χρησιμοποιούσαν βρήκαν μια ακόμη μια χρήσιμη εφαρμογή. Έτσι δημιουργήθηκαν οι σερβιέτες.
4 Λουκάνικα για χορτοφάγους
Όπως συνηθίζεται σε καιρούς πολέμου, το φαγητό ήταν δυσεύρετο. Μια λύση στο πρόβλημα έδωσε ο Κόνραντ Αντενάουερ, δήμαρχος της Κολωνίας τότε και πρωθυπουργός της Γερμανίας μετά τον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι χορτοφάγοι μπορούν να τον μνημονεύουν, καθώς κατασκεύασε λουκάνικα με βάση τη σόγια και έσωσε την πόλη από λιμοκτονία.
5 Θερινή ώρα
Η θερινή ώρα (αγγλικά: Daylight Saving Time, DST) είναι η αλλαγή της ώρας που ένα κράτος διαλέγει να υιοθετήσει για ένα χρονικό διάστημα του έτους. Η αλλαγή αυτή γενικά είναι κατά μία ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα. Βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.
Η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η ιδέα ήταν από την γερμανική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από 30 Απριλίου ως 1η Οκτωβρίου του 1916. Λίγο μετά το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε εφαρμόζοντας τη θερινή ώρα από 21 Μαΐου ως 1η Οκτωβρίου 1916. Αργότερα, στις 19 Μαρτίου του 1918, το Αμερικανικό Κογκρέσο καθιέρωσε την τυπική χρήση των χρονικών ζωνών και επισημοποίησε την αλλαγή της θερινής ώρας για όλον τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.
Το μέτρο αυτό όμως καταργήθηκε αμέσως, λόγω της δυσαρέσκειας του κόσμου. Όμως, έκανε την εμφάνιση του τακτικά τις επόμενες δεκαετίες και καθιερώθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από τις χώρες της Βορείου Αμερικής και της Ευρώπης τη δεκαετία του 70 και την ενεργειακή κρίση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέα έρευνα συνδέει γνωστά μαγειρικά λάδια με κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 30/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση