Η ίδια η λέξη προέρχεται από την αραβική ( και τούρκικη) lokma που σημαίνει μπουκιά. Lokma στην Ανατολή , doughnut στη Δύση!
Στην Τουρκία τρώνε τους λουκουμάδες όταν έχουν μνημόσυνο σαν τα δικά μας κόλλυβα δηλαδή, αλλά και στα εγκαίνια μιας επιχείρησης.
Μην ξεχνάμε είναι για “καλό” για “χαΐρι” που λένε και εδώ.
Οι λουκουμάδες λοιπόν εδώ είναι για “καλό” είτε είναι να μνημονεύσουν νεκρό είτε για την έναρξη μιας επιχείρησης είτε απλά έτσι να δώσουν στον κόσμο. Είναι πάντα δωρεάν και ο λουκουματζής δεν προλαβαίνει να πάει από το ένα σοκάκι στο άλλο.
Εμείς προτιμάμε όμως την ελληνική συνταγή!
Προετοιμασία: 20΄, Αναμονή: 30΄ – 45΄, Τηγάνισμα: περίπου 20΄
Υλικά (για 40 – 60 κομμάτια)
1/2 κιλό νερό χλιαρό
25 γρ. μαγιά νωπή
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη 1 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. σούπας ούζο ή λεμόνι
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
400 γρ. αλεύρι σκληρό
1 λίτρο σπορέλαιο για το τηγάνισμα
μπόλικο καλό μέλι σε σιρόπι για το σερβίρισμα
κανέλα
½ κούπα καβουρντισμένο και κοπανισμένο αναποφλοίωτο σουσάμι
Διαδικασία
Ρίχνουμε σε ένα μικρό μπολ το χλιαρό νερό και διαλύουμε σε αυτό τη μαγιά και το 1 κουταλάκι μέλι ή ζάχαρη. Προσθέτουμε το ούζο ή το λεμόνι και ανακατεύουμε. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκανίτσα, ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να μην έχει γρομπαλάκια ο χυλός. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε λίγο ξανά.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τον χυλό να διπλασιαστεί σε όγκο, για 30 – 45 λεπτά (αναλόγως πόσο ζεστή είναι η ατμόσφαιρα).
Για το σιρόπι:
½ κούπα μέλι
½ κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 3 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός και το αφήνουμε στην άκρη.
Την ώρα που η ζύμη μας ανεβαίνει καβουρδίζουμε το σισάμι και το αλέθουμε ελαφρά στο multi
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το σπορέλαιο σε μια μικρή κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει πάρα πολύ καλά, παίρνουμε κουταλιές από τον χυλό και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα.Βουτάμε το κουταλάκι σε ένα ποτήρι με νερό συχνά πριν πάρουμε χυλό για να μην κολλάει πάνω του.
Ανακατεύουμε συνέχεια με τρυπητή κουτάλα, μέχρι οι λουκουμάδες να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τότε τους βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από το περιττό λάδι. Η πρώτη δόση συνήθως δεν βγαίνει τόσο καλή όσο οι επόμενες. Συνεχίζουμε να φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο λουκουμάδες, μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
Προτιμάμε να τους ρίχνουμε στο τηγάνι λίγους-λίγους, ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
Σερβίρουμε 5-6 λουκουμάδες σε κάθε μερίδα και τους περιχύνουμε με μπόλικο σιρόπι μελιού .Τους πασπαλίζουμε με σουσάμι και κανέλα.
Παρατηρήσεις:
1)Οι λουκουμάδες γίνονται βέβαια και με το γνωστό τρόπο της …χούφτας. Παίρνουμε χυλό στη χούφτα μας και όταν σφίξουμε το χέρι μας προβάλλει ένα μπαλάκι ζύμης που το ρίχνουμε με το κουταλάκι στο καυτό λάδι. Τα δύο κουτάλια δίνουν εξίσου καλό αποτέλεσμα . Μάλιστα το μέγεθος του κουταλιού με το οποίο παίρνουμε τη ζύμη, καθορίζει το μέγεθος του λουκουμά.
2) Το αλάτι πάντα το βάζουμε τελευταίο στις ζύμες με μαγιά γιατί εμποδίζει το ανέβασμα αν έλθει σε άμεση επαφή με τη μαγια. Αντιθέτως, η ζάχαρη υποβοηθά τη ζύμωση. 3) Μπορούμε να τους σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα. Τελευταία σερβίρονται και με σιρόπι σοκολάτας αλλά αυτό εγώ το αφήνω για άλλα γλυκάκια. Οι λουκουμάδες θέλουν μέλι!
constantinoupoli.com
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη