φαλληφόρια
Φαλληφόρια: Σάτυροι, Μαινάδες και φαλλοί στην διονυσιακή πομπή στο κέντρο της Αθήνας

Ένα ξεχωριστό πολιτιστικό λαϊκό διαδραστικό δρώμενο πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας. Τα μέλη του Συλλόγου Έρευνας & Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού διοργάνωσαν, για μια ακόμη χρονιά, μια ιδιότυπη «παρέλαση» προς τιμήν του Διονύσου, όπου ντυμένοι με διονυσιακές στολές και μάσκες περιέφεραν φαλλούς.

Τα «φαλληφόρια» μετρούν δέκα χρόνια δράσεων. Πρόκειται για έναν εύθυμο πολυπληθή θίασο από Μαινάδες, Σατύρους, Σειληνούς, Γλεντοκόπους και Βαυβώγριες, με επικεφαλής τον εξάρχοντα ηθοποιό-Διόνυσο. Την πομπή συνοδεύει βακχική μουσική από άσκαυλους (γκάιντες), αρχαίους αυλούς, τύμπανα και αλλά κρουστά.

falliforia

Με χορούς, σκωπτικά δρώμενα και αρκετό κρασί από τους σταφυλοχυμούς του Διονύσου η πομπή με σατιρική ευπρέπεια γίνεται ένα με τον κόσμο, προσφέροντας χαρά, αλλά και μια ουσιαστική αυθεντική πινελιά Ελληνικού Πολιτισμού. Στην κατάληξή του το δρώμενο, όπως και κατά παράδοση όλα τα Διονυσιακά δρώμενα στον Ελλαδικό χώρο, καταλήγει σε «θρήνο», σε ένα σεμνό φόρο τιμής προς τους προγόνους και με αποκάλυψη των προσωπείων.

Η περίεργη πομπή ξεκίνησε από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου, πέρασε από τα στενά της Πλάκας και κατέληξε στο Μοναστηράκι, εν μέσω  μουσικής και χορών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 2/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pirosvestiki
Tραγωδία στη Λήμνο: Δυο νεκροί από φωτιά σε διαμέρισμα στη Μύρινα
Οι πυροσβέστες ενημερώθηκαν από τους γείτονες ότι μέσα στο διαμέρισμα διέμενε το ζευγάρι και έδωσαν προτεραιότητα στον εντοπισμό τους
Tραγωδία στη Λήμνο: Δυο νεκροί από φωτιά σε διαμέρισμα στη Μύρινα
adonis-georgiadis
Άδωνις: «Εγώ εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα από τα 12, δεν είμαι κανένας άνεργος, ούτε δημόσιος υπάλληλος της ΑΔΕΔΥ. Δεν είμαι μόνιμος, είμαι κανονικός εργαζόμενος...»
Αυτό απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην Λήμνο, στους φορείς και τους κατοίκους που διαμαρτύρονται για την διάλυση του νοσοκομείου τους
Άδωνις: «Εγώ εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα από τα 12, δεν είμαι κανένας άνεργος, ούτε δημόσιος υπάλληλος της ΑΔΕΔΥ. Δεν είμαι μόνιμος, είμαι κανονικός εργαζόμενος...»