Αθλητισμος
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα κατάγματα κόπωσης είναι ρωγμώδη κατάγματα τα οποία προκαλούνται από τη συνεχή και επαναλαμβανόμενη επιβάρυνση ενός οστού σε υπερβολικό ρυθμό. Συμβαίνουν συνήθως σε αθλητές και η εντόπισή τους στη συντριπτική πλειοψηφία είναι στα κάτω άκρα.

Στατιστικές μελέτες έχουν δείξει ότι κατάγματα κόπωσης συμβαίνουν σε αθλητές του μπάσκετ, του τένις, του στίβου, του μαραθωνίου. Σε όλες αυτές τις δραστηριότητες, η επαναλαμβανόμενη πίεση του ποδιού, όταν χτυπάει στο έδαφος, μπορεί να προκαλέσει κάταγμα κόπωσης. Επιπλέον, χωρίς επαρκή περίοδο ανάπαυσης μεταξύ των προπονήσεων ο κίνδυνος για κάταγμα κόπωσης αυξάνεται.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών, «τα κατάγματα κόπωσης εμφανίζονται συχνότερα στο δεύτερο και στο τρίτο μετατάρσιο του ποδιού, τα οποία είναι πιο λεπτά (και συχνά πιο μακριά) από το παρακείμενο πρώτο μετατάρσιο. Αυτή είναι η περιοχή του πέλματος που δέχεται τη μεγαλύτερη επιβάρυνση καθώς σπρώχνεις το πόδι όταν περπατάς ή τρέχεις». Τα κατάγματα κόπωσης είναι επίσης συχνά στη φτέρνα, στον αστράγαλο και στο μέσο του ποδός (οστά του ταρσού).

Σε αντίθεση με ένα κλασικό κάταγμα, για παράδειγμα από μια πτώση, το κάταγμα κόπωσης συχνά εμφανίζεται σταδιακά. Είναι το αποτέλεσμα της απότομης αύξησης της έντασης, της διάρκειας ή της συχνότητας μιας δραστηριότητας.

Πώς αντιμετωπίζεται

Ο αθλητής που υποψιάζεται ότι μπορεί να έχει ένα κάταγμα κόπωσης πρέπει να ζητήσει αμέσως τη συμβουλή ενός εξειδικευμένου ορθοπεδικού. Αν το αγνοήσει, μια ρωγμή στο οστό ή ένα οστικό οίδημα μπορεί να εξελιχθεί σε πλήρες κάταγμα. Αρχικά και μέχρι να επισκεφτεί τον γιατρό, συνιστάται ξεκούραση, παγοθεραπεία, επίδεση και ανύψωση του σκέλους.

Ο στόχος της θεραπείας είναι η ύφεση του πόνου και η πώρωση του κατάγματος, που διαρκεί συνήθως 6-8 εβδομάδες. Είναι σημαντικό ο τραυματίας να ακολουθήσει τις οδηγίες αποθεραπείας του ορθοπεδικού του, προκειμένου να επιστρέψει το ταχύτατο δυνατό και με ασφάλεια στο άθλημά του. Αν ο δρομέας βγει για τρέξιμο νωρίτερα, τότε μπορεί να προκληθεί επέκταση του κατάγματος, με αποτέλεσμα αυτό να καθυστερήσει πολύ να επουλωθεί ή και να μην επουλωθεί ποτέ σωστά, οδηγώντας τον σε σοβαρά προβλήματα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

12-93051salata800-454.jpg
Τέσσερις πεντανόστιμες καλοκαιρινές σαλάτες με αγγούρι και μυρωδικά
Δείτε τις πιο γευστικές και εύκολες, καθώς και γρήγορες σαλάτες με αγγούρι που μπορείτε ακόμα και καθημερινά να εντάξετε στο τραπέζι σας
Τέσσερις πεντανόστιμες καλοκαιρινές σαλάτες με αγγούρι και μυρωδικά
Κακοκαιρία
Με τρία... πρόσωπα ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα: «Από τη θερμή εισβολή στα μπουρίνια»
«Από τη θερμή εισβολή στα μπουρίνια» – Η πρόγνωση του Γιώργου Τσατραφύλλια για την επόμενη εβδομάδα
Με τρία... πρόσωπα ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα: «Από τη θερμή εισβολή στα μπουρίνια»