Το πράσο, ένα από τα φρέσκα λαχανικά του Νοεμβρίου, είναι ποώδες, διετές, ιθαγενές φυτό και ανήκει στο γένος Άλλιον και στην οικογένεια των Λειριοειδών.
Έχει στενή συγγένεια με το κρεμμύδι και είναι ανθεκτικό φυτό με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή και από τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου.
Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες πράσου και στην Ελλάδα οι κυριότερες είναι:
- Τα πράσα καλέμια, με μακρύ τρυφερό βλαστό που καλλιεργούνται στη Βόρεια Ελλάδα.
- Τα πράσα Άργους, με μακρύ παχύ βλαστό, των οποίων καλλιέργειες βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στη Μακεδονία.
- Τα πράσα Αρτάκης, των οποίων ο βολβός τους είναι κοντός και καλλιεργούνται στη Νότια Ελλάδα αλλά σε μικρή έκταση.
- Τα γιγάντια Ιταλίας, με το μεγαλύτερο παχύ βολβό.
- Το πράσο μαγειρεύεται είτε ολόκληρο, είτε μόνο ο βολβός του, και χρησιμοποιείται σε σούπες, ως συμπλήρωμα σε πατάτες, με ρύζι (πρασόρυζο), ενώ χρησιμοποιείται και σε σάλτσες. Η γεύση του μοιάζει με αυτή του κρεμμυδιού αλλά είναι πιο ήπια και πιο γλυκιά.
Το πράσο όπως αναφέρει το healthstat.gr, έχει και σημαντικά οφέλη στην υγεία μας. Ας δούμε τρία σημαντικά.
Γερά οστά
Τα πράσα είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Ορισμένες μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της υψηλότερης πρόσληψης βιταμίνης Κ και των πυκνότερων οστών, που οδηγούν σε μειωμένο κίνδυνο καταγμάτων ισχίου. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, οι υγειονομικές αρχές έχουν εγκρίνει τη χρήση της βιταμίνης Κ για την οστεοπόρωση.
Υγιή Μάτια
Τα πράσα περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο ουσίες που προστατεύουν τα μάτια. Αυτές οι ουσίες, γνωστές ως καροτενοειδή, μειώνουν τον κίνδυνο καταρράκτη και ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Αυτές οι δύο παθήσεις των ματιών μπορούν να βλάψουν σοβαρά την όραση και να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής. Είναι κοινά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Διαχείριση βάρους
Επειδή τα πράσα είναι τροφή με λίγες θερμίδες, μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός προγράμματος διαχείρισης βάρους. Το νερό και οι φυτικές ίνες στα πράσα μπορούν να σας δώσουν ένα αίσθημα πληρότητας, επομένως είναι λιγότερο πιθανό να τα υπερκαταναλώσετε. Τα πράσα προσθέτουν επίσης πολλή γεύση στα φαγητά και κάνουν την κατανάλωση υγιεινών πιάτων απολαυστική.
Εκτός από τη βιταμίνη Κ, το πράσο περιέχει επίσης:
Μαγγάνιο
Χαλκός
Φολικό οξύ
Σίδερο
Βιταμίνη C
Βιταμίνη Β6
Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα
Τα πράσα είναι χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν μηδενικό λίπος. Μια μερίδα ενός φλιτζανιού περιέχει περίπου:
Θερμίδες: 54
Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
Λίπος: 0 γραμμάρια
Υδατάνθρακες : 13 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια
Ζάχαρη: 4 γραμμάρια
Συμβουλή για τον καθαρισμό των πρασών
Πρέπει να καθαρίζετε προσεκτικά τα πράσα για να αποφύγετε τη βρωμιά στο φαγητό σας. Μια μέθοδος είναι να κόψετε τη ρίζα, να κόψετε το πράσο κάθετα και να το κρατήσετε κάτω από τρεχούμενο νερό.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη