tiri
Το τυρί είναι ένα από τα πιο αγαπημένα τρόφιμα παγκοσμίως, με ιστορία που ξεπερνά τα 4.000 χρόνια. Παρόλο που υπάρχουν περισσότερες από 2.000 ποικιλίες, η διατροφική τους αξία ποικίλλει και ορισμένα είδη θεωρούνται πιο υγιεινά από άλλα.

Είναι το τυρί υγιεινό;

Για χρόνια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα θεωρούνταν προβληματικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία συνδέονταν με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το τυρί έχει ουδέτερη ή και ευεργετική επίδραση στην υγεία, καθώς παρέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Αν και ορισμένα είδη τυριού περιέχουν υψηλά επίπεδα αλατιού και λιπαρών, παράλληλα είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης και ασβεστίου. Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Natalie Rizzo, το τυρί μπορεί να ενταχθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο, δηλαδή περίπου 28 γραμμάρια ημερησίως.

Το πιο υγιεινό τυρί για απώλεια βάρους

Οι ειδικοί συμφωνούν πως το πιο υγιεινό τυρί, ιδιαίτερα για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος, είναι το cottage cheese. Περιέχει λιγότερα λιπαρά και νάτριο, ενώ είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη, η οποία συμβάλλει στον κορεσμό και την ανάπτυξη των μυών.

Η διαιτολόγος Vanessa Rissetto προτείνει να το συνδυάζετε με κράκερ ολικής άλεσης και ελιές για ένα ισορροπημένο σνακ, ενώ η Amy Bannan επισημαίνει πως η προτεινόμενη μερίδα των ½ κούπας είναι χορταστική και μπορεί να αντικαταστήσει πιο λιπαρά τυριά σε διάφορες συνταγές.

Μισή κούπα cottage cheese (2% λιπαρά) περιέχει:

  • 90 θερμίδες
  • 12 γρ. πρωτεΐνης
  • 2,5 γρ. λιπαρών
  • 5 γρ. υδατανθράκων
  • 125 mg ασβεστίου (10% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης)

Άλλες υγιεινές επιλογές τυριών

Εκτός από το cottage cheese, τα μαλακά τυριά όπως η ρικότα και η μοτσαρέλα είναι επίσης καλές επιλογές, καθώς παρασκευάζονται από γάλα με χαμηλά λιπαρά.

  • Η ρικότα περιέχει λιγότερο αλάτι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γλυκές ή αλμυρές συνταγές, όπως σε βάφλες με μέλι.
  • Η φέτα είναι φυσικά χαμηλότερη σε λιπαρά, ενώ έχει έντονη γεύση που την καθιστά ιδανική για σαλάτες και μαγειρεμένα πιάτα.
  • Τα σκληρά τυριά, όπως η παρμεζάνα και το τσένταρ, περιέχουν λιγότερη λακτόζη και μπορεί να είναι πιο εύπεπτα για όσους έχουν δυσανεξία.

Παρότι ορισμένα τυριά θεωρούνται πιο «παχυντικά», όλα μπορούν να καταναλώνονται με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Ακόμη και το μπρι, που συχνά έχει κακή φήμη λόγω του τρόπου που σερβίρεται (ψημένο με φύλλο και μαρμελάδα), δεν είναι απαραίτητα λιγότερο υγιεινό από άλλα τυριά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/03

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καρμπονάρα
Πανεύκολη συνταγή για light καρμπονάρα
Σε αυτή τη συνταγή για light καρμπονάρα, αντικαθιστούμε τα συμβατικά ζυμαρικά με ολικής άλεσης, που είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και κυρίως...
Πανεύκολη συνταγή για light καρμπονάρα