Thumbnail

Μήπως τελευταία παρατηρείτε διάφορα προβλήματα στον οργανισμό σας ύστερα από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών όπως το γάλα, τα οστρακοειδή και τα φιστίκια; Μάθετε πώς να αποφεύγετε τέτοια συνηθισμένα αλλεργιογόνα και ανακαλύψτε εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τα υποκαταστήσετε.

Διαβάσατε ποτέ τη λίστα με τα συστατικά που υπάρχει στο πίσω μέρος της συσκευασίας κάθε τροφής; Αναρωτηθήκατε γιατί κάποια από αυτά όπως η σόγια και τα φιστίκια αναφέρονται ξεχωριστά; Η απάντηση βρίσκεται στο ότι τέτοιου είδους συστατικά αποτελούν συνήθη αλλεργιογόνα γι’ αυτό και είναι σημαντικό να αναφέρονται ξεχωριστά. Αν και θα μπορούσε κανείς να αναπτύξει τροφικές αλλεργίες σε οποιοδήποτε τρόφιμο, υπάρχει μια λίστα που περιλαμβάνει 8 από τις πιο συνηθισμένες τροφές που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργία.
 
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων απαιτεί οι κατασκευαστές τροφίμων να περιλαμβάνουν στο πίσω μέρος της συσκευασίας τους τη λίστα με τα οκτώ αυτά τρόφιμα. Εάν είστε αλλεργικοί σε κάποιο από αυτά, ή αν θέλετε να κάνετε το τραπέζι σε κάποιον που είναι αλλεργικός, θα βρείτε τις παρακάτω πληροφορίες ιδιαίτερα χρήσιμες καθώς πολλά από αυτά τα συστατικά μπορεί να «παραμονεύουν» ακόμη και στις πιο απρόσμενες τροφές.
 
Ακολουθεί η λίστα με τα οκτώ πιο αλλεργιογόνα τρόφιμα καθώς και τα υποκατάστατά τους.
 
1. Γάλα
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε είναι το αγελαδινό γάλα και όλα τα συναφή προϊόντα που παράγονται με ή από αυτό όπως το βούτυρο, το βουτυρόγαλα, το τυρί, το τυρί κρέμα, την κρέμα, το παγωτό, το τυρί cottage, το γιαούρτι, την πουτίγκα και την κρέμα γάλακτος. Επιπλέον πολλοί αλλά ευτυχώς όχι όλοι οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στο γάλα της αγελάδας, είναι ευαίσθητοι και στην πρωτεΐνη του κατσικίσιου και του πρόβειου γάλακτος. Μπορεί να κρύβεται ακόμη και σε κρέατα, στα χοτ ντογκ, στα μπιφτέκια λαχανικών, στις γρανίτες, στις κονσέρβες τόνου, στη σοκολάτα, ακόμη και στις μη γαλακτοκομικές κρέμες. Επιπλέον μπορεί να βρίσκεται και στα ψωμιά και αρτοσκευάσματα του εμπορίου, σε σος σαλάτας και στη μαγιονέζα. Μπορείτε να υποκαταστήσετε αυτές τις τροφές με γάλα από ρύζι, σόγια ή αμύγδαλα, ειδικά όταν πρόκειται για συνταγές. Μπορείτε ακόμη να φτιάξετε μπισκότα με μη-υδρογονωμένη μαργαρίνη, γάλα σόγιας ή ρυζιού και κομματάκια σοκολάτας χωρίς γάλα, ή να απολαύσετε ένα γιαούρτι από σόγια.
 
2. Αυγά
Μερικοί άνθρωποι είναι τόσο ευαίσθητοι στις πρωτεΐνες του αυγού, ώστε ακόμη και οι αναθυμιάσεις από το μαγείρεμά τους μπορούν να τους πυροδοτήσουν αλλεργική αντίδραση. «Κρύβονται» συνήθως σε παγωτά, υποκατάστατα αυγού, ζυμαρικά, γλυκά, χοτ ντογκς, κεφτέδες, ψωμιά, ψωμάκια, στη μαγιονέζα, σε μαρέγκες και σε αμυγδαλωτά. Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με πουρέ αβοκάντο, χούμους ή πάστα ελιάς. Επίσης θα μπορούσατε να ανακατέψετε τόφου με σάλτσα, μαύρα φασόλια και λίγο τυρί. Τέλος φτιάξτε το δικό σας παγωμένο γιαούρτι αντί να τρώτε αυτό του εμπορίου. Έτσι θα γνωρίζετε σίγουρα ότι δεν περιέχει αυγά.
 
3. Φιστίκια
Θα πρέπει να αποφεύγετε το φυστικοβούτυρο, τους ξηρούς καρπούς, και το φυστικέλαιο. Οι ειδικοί προειδοποιούν τα άτομα με αλλεργία στα φιστίκια να αποφεύγουν και τα καρύδια, λόγω της ύπαρξης πιθανού κινδύνου μόλυνσης σε συνδυασμό με άλλα αλλεργιογόνα. Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με αλλεργία στα φιστίκια (τα οποία είναι όσπρια όπως ακριβώς και τα φασόλια) έχουν ή θα αναπτύξουν αλλεργία σε ένα ή περισσότερα είδη ξηρών καρπών, οι οποίοι φυτρώνουν στα δέντρα. Συνήθως βρίσκονται σε σάλτσες, ιδιαίτερα σε αυτές της ασιατικής, αφρικανικής και μεξικανικής κουζίνας. Μπορεί επίσης να βρίσκονται σε ζαχαρωτά, σοκολάτες σε ηλιόσπορους και βούτυρα ξηρών καρπών (που συχνά είναι επεξεργασμένα γι’ αυτό βρείτε εκείνα στα οποία τα συστατικά αναγράφονται αναλυτικά και ξεχωριστά) σε μερικές φυσικές και τεχνητές γεύσεις και σε πολλά άλλα τρόφιμα, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να διαβάζετε τις ετικέτες όλων των επεξεργασμένων τροφίμων.
 
4. Καρύδια
Αποφύγετε καρύδια, αμύγδαλα, κάσιους, φιστίκια, φουντούκια, κάστανα, κουκουνάρια και άλλα παρόμοια. Συνήθως βρίσκονται στα δημητριακά, στη σοκολάτα, στα ζαχαρωτά, στα αμυγδαλωτά, στο μαντολάτο, στη μορταδέλα, στη σάλτσα πέστο και σε μερικές φυσικές και τεχνητές γεύσεις. Έτσι κι εδώ κρίνεται αναγκαίο να διαβάζετε τις ετικέτες όλων των επεξεργασμένων τροφίμων. Ανακατέψτε τα αγαπημένα δημητριακά σας με σταφίδες και κομμάτια μπανάνας, δοκιμάστε κρουτόν ολικής αλέσεως στις σαλάτες τα οποία θα αντακαταστήσουν με μεγάλη επιτυχία την τραγανή υφή των ξηρών καρπών. Καλή απόλαυση.
 
5. Ψάρι
Αναγκαστικά θα πρέπει να αποφεύγετε ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός, το γατόψαρο, και πολλά άλλα είδη. Οι ειδικοί προειδοποιούν εκείνους που έχουν αλλεργία στα ψάρια να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή και στους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προέλθουν από την κατανάλωση οστρακοειδών και άλλων θαλασσινών. Είναι πιθανόν να περιέχονται ίχνη τους σε σάλτσες σαλάτας και ψαριών που μπορεί να περιέχουν απομίμηση καβουριού (γνωστό και ως σουρίμι). Ανακατέψτε ελιές και λιαστές ντομάτες σε τυρί κρέμα ως υποκατάστατο του καπνιστού σολομού σε ένα κουλούρι. Καταναλώστε κονσέρβα κοτόπουλου όπως ακριβώς θα κάνατε με μια κονσέρβα τόνου.
 
6. Οστρακοειδή
Μείνετε μακριά από γαρίδες, καβούρια, αστακούς, καραβίδες και άλλα συναφή. Μπορεί να «παραμονεύουν» σε ιχθυαποθέματα ή σε αρτύματα που παρόλο που αναφέρουν πως περιέχουν φυσικά ή τεχνητά αρώματα, είναι πιθανόν να περιέχουν και υποπροϊόντα ψαριών. Προτιμήστε μια ποικιλία από κρέατα και λαχανικά αντί για οστρακοειδή.
 
7. Σόγια
Αποφύγετε το γάλα σόγιας, τόφου, απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας, σάλτσα σόγιας, ξηρούς καρπούς σόγιας, καθώς και αποβουτυρωμένο αλεύρι σόγιας.
 
Είναι πιθανό να τα συναντήσετε στον τόνο, σε χοτ ντογκ, σε ζωμό λαχανικών, σε φυτικό άμυλο, σε φυτική πρωτεΐνη, σε δημητριακά, σε βρεφικά παρασκευάσματα, σε σάλτσες, σε σούπες καθώς και σε πολλά χορτοφαγικά προϊόντα.
 
Αντικαταστήστε τα με γλουτένη σίτου, κοτόπουλο, λαχανικά, τζίντζερ και σκόρδο και απολαύστε ενισχυμένο γάλα ρυζιού με τα δημητριακά σας.
 
8. Σιτάρι
Σε γενικές γραμμές πρέπει να αποφεύγονται όλες τροφές που έχουν βάση το σιτάρι. Παραδείγματος χάρη τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, το ψωμί, το πίτουρο, το φύτρο σιταριού, το σιμιγδάλι, και το πλιγούρι. Θα τα συναντήσετε στα παγωτά, σε κύβους ζωμού, στα πατατάκια, στα αλλαντικά, στις τηγανητές πατάτες, στη σάλτσα σόγιας, σε πολλά επεξεργασμένα σνακ, σε φρυγανιές, στο κους-κους και στο χοτ ντογκ.
 
Πειραματιστείτε με διάφορα ζυμαρικά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που γίνονται από καλαμπόκι και καστανό ρύζι. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αλεύρι καλαμποκιού και noodles ρυζιού για εμπνευσμένα ασιατικά πιάτα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

zarotiadis
ΑΠΘ: «Χακάρισαν» λογαριασμό facebook του καθηγητή και υποψήφιου Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρη Ζαρωτιάδη
Ζαρωτιάδης: Τα σκοτεινά μυαλά αντιμετωπίζονται με το φως της δημοσιότητας
ΑΠΘ: «Χακάρισαν» λογαριασμό facebook του καθηγητή και υποψήφιου Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρη Ζαρωτιάδη
καιρός βροχές
Καιρός: Έρχεται η κακοκαιρία τύπου «Π» – Ποιες περιοχές θα επηρεάσει
Γενικά καλός θα παρουσιαστεί ο καιρός σήμερα Δευτέρα 18 Νοεμβρίου σε όλη σχεδόν τη χώρα – Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
Καιρός: Έρχεται η κακοκαιρία τύπου «Π» – Ποιες περιοχές θα επηρεάσει
σχολικό
Χωρίς μεταφορά έχουν μείνει οι μαθητές των Τμημάτων Υποδοχής προσφύγων σε δύο σχολεία της Δραπετσώνας
Oι Τάξεις Υποδοχής στο 1ο ΓΕΛ και στο 2ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας, με 7 και 7 μαθητές/μαθήτριες αντίστοιχα από τη Δομή Προσφύγων του Σχιστού, ιδρύθηκαν,...
Χωρίς μεταφορά έχουν μείνει οι μαθητές των Τμημάτων Υποδοχής προσφύγων σε δύο σχολεία της Δραπετσώνας
DOYKAKIS IEP
Συμμετοχή του Προέδρου του ΙΕΠ στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την επιστήμη της πληροφορικής
Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στη δομή και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης στην επιστήμη της πληροφορικής, καθώς και στις ανάγκες των εκπαιδευτικών...
Συμμετοχή του Προέδρου του ΙΕΠ στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την επιστήμη της πληροφορικής