Thumbnail
Πανελλήνιες 2016

Μία ιδιομορφία του συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων έχει προκαλέσει πονοκέφαλο σε αρκετούς υποψηφίους καταργημένων ειδικοτήτων των Επαγγελματικών Λυκείων.

Πρόκειται για τα παιδιά του τομέα Υγείας & Πρόνοιας και του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών, ειδικότητες οι οποίες καταργήθηκαν το 2013 για να επανέλθουν δύο χρόνια αργότερα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν νέοι απόφοιτοι αυτών των ειδικοτήτων και άρα όσοι ενδιαφέρονται να δώσουν φέτος πανελλαδικές θα πρέπει να εξεταστούν με το παλαιό σύστημα. Σε αυτούς τους υποψήφιους όμως δίνεται ποσοστό 13,8% επί του 20%, ποσοστό το οποίο ουσιαστικά μεταφράζεται σε 2,8% επί του συνόλου των θέσεων. Δηλαδή από τις συνολικά 5.200 θέσεις ΤΕΙ που αντιστοιχούν για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ, το 13,2% αντιστοιχεί σε περίπου 600 θέσεις συνολικά.

«Παρακολούθησε την Α' Λυκείου στο τμήμα Υγείας & Πρόνοιας. Το 2013 που καταργήθηκε ο τομέας αναγκάστηκε να δηλώσει άλλο τμήμα από αυτό που ήθελε, από το οποίο και αποφοίτησε. Φέτος αποφάσισε να συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις για να ακολουθήσει την ειδικότητα που τον ενδιαφέρει» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Χρυσούλα Κουτσοκώστα, μητέρα υποψήφιου από ΕΠΑΛ. «Λίγες μέρες πριν τις εξετάσεις ανακαλύψαμε ότι το ποσοστό που δίνεται στους μαθητές των ΕΠΑΛ, οι οποίοι θα εξεταστούν αναγκαστικά με το παλιό σύστημα, είναι εξαιρετικά μικρό. Μας δίνουν 2,8% επί του συνόλου των θέσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τις 34 θέσεις στη νοσηλευτική Πάτρας, για παράδειγμα, μας δίνουν πέντε θέσεις και από τις 24 θέσεις της φυσικοθεραπείας Αιγίου, μας δίνουν μόλις τέσσερις. Είναι πραγματικά άδικο να περιορίζεται σε τέτοιο βαθμό το ποσοστό εισαγωγής. Δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα σε πόλεις μακριά από το σπίτι τους. Υπάρχουν παιδιά που δουλεύουν το βράδυ και το πρωί διαβάζουν. Χωρίς να ευθυνόμαστε για την κατάργηση των τομέων, πληρώσαμε φροντιστήρια για να μπορέσουν να βγάλουν τα παιδιά δύο τάξεις χωρίς να τις διδαχθούν στο σχολείο» τονίζει η Χ. Κουτσοκώστα.

Οι υποψήφιοι του 7ου ΕΠΑΛ Πάτρα για τον Τομέα Υγείας και πρόνοιας έστειλαν προ ημερών ένσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων για την απόφαση που καθορίζει τον αριθμό εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των αποφοίτων.

Το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει ειδική ρύθμιση καθώς θα θεωρούταν μεροληπτική και τονίζει ότι του χρόνου οι απόφοιτοι των καταργημένων τομέων θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν με το νέο σύστημα και μάλιστα να διαγωνιστούν και για μία θέση σε ΑΕΙ.

Πηγη: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα