Πρωινό: Οι μαθητές που δεν τρώνε έχουν χαμηλότερους βαθμούς στο σχολείο
Νέα μελέτη Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως το καλό πρωινό βοηθάει τους μαθητές να έχουν καλύτερες επιδόσεις και στο σχολείο

Οι παππούδες μας έλεγαν πως το πρωινό είναι ο βασιλιάς των γευμάτων. Κι έχουν δίκιο. Αμέτρητες έρευνες έχουν αποδείξει την σημασία που έχει ένα πλήρες πρωινό στην υγεία μας. Τώρα, νέα μελέτη Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως το καλό πρωινό βοηθάει τους μαθητές να έχουν καλύτερες επιδόσεις και στο σχολείο.

Το πρωινό βοηθάει τους μαθητές στο σχολείο

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λιντς ανέλυσαν δεδομένα από 294 μαθητές λυκείου από τo δυτικό τμήμα της κομητείας Γιορκ στη βόρεια Βρετανία το 2011.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης, προστέθηκαν όλοι οι βαθμοί εξετάσεων κάθε μαθητή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση “Frontiers in Public Health”.
Η επικεφαλής της μελέτης Κάτι Αντόλφους και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως οι μαθητές που έτρωγαν πρωινό σπάνια, τις σχολικές μέρες, είχαν χαμηλότερους βαθμούς στο λύκειο από εκείνους που έτρωγαν πρωινό συστηματικά. Συγκεκριμένα, εκείνοι που έτρωγαν σπάνια πρωινό είχαν βαθμό κατά δύο μονάδες μικρότερο από αυτούς που σπάνια παρέλειπαν το γεύμα αυτό.

Όπως είπε η Αντόλφους «Η έρευνά μας υποστηρίζει ότι οι μαθητές λυκείου που δεν τρώνε πριν το σχολείο βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Δεν δίνουν “καύσιμα” στον εγκέφαλό τους για να αρχίσουν τη σχολική μέρα».
Η ίδια τόνισε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η κακή διατροφή συνδέεται με χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο.

Τα αποτελέσματα

Όπως βρήκαν ότι το 29% δεν έτρωγε πρωινό σχεδόν ποτέ, το 18% έτρωγε πρωινό περιστασιακά και το 53% έτρωγε συστηματικά πριν το σχολείο. Τα δεδομένα αυτά βρίσκονται σε αντιστοιχία με δεδομένα στη Βρετανία του 2019. Εκεί πάνω από το 16% των παιδιών δεν τρώει πρωινό.

Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που δεν έτρωγαν πρόγευμα είχαν έως και δύο βαθμούς λιγότερους από εκείνους που έτρωγαν συστηματικά το πρωί. Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες όπως το κοινωνικοοιονομικό στάτους, την εθνικότητα, το φύλο, την ηλικία και τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) φάνηκε ότι ο βαθμός εκείνων που δεν έτρωγαν πρωινό ήταν κατά το ένα πέμπτο μικρότερος από τον βαθμό εκείνων που έτρωγαν.

Η κυβέρνηση στη Βρετανία προσφέρει ένα εθνικό πρόγραμμα μεσημεριανού φαγητού αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχο για το πρόγευμα. Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις “Magic Breakfast” και “Family Action” δημιούργησαν ένα πρόγραμμα πρωινού το οποίο παρέχει δωρεάν πρωινό σε πάνω από 1.800 σχολεία σε πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Βρετανίας. Η Magic Breakfast προσφέρει επίσης πρόγευμα σε ακόμα 480 δημόσια σχολεία. Ωστόσο, μένουν ακόμα 24.000 δημόσια σχολεία χωρίς αυτήν την παροχή.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λιντς τονίζουν ότι τα ευρήματα από την παρούσα έρευνα αναδεικνύουν την ανάγκη επέκτασης αυτού του προγράμματος δωρεάν παροχής πρωινού σε όλα τα δημόσια σχολεία της Βρετανίας. Η πρόταση της Magic Breakfast για τη θέσπιση νόμου για το φαγητό πριν από το σχολείο εξετάζεται επί του παρόντος από πολιτικούς και ακαδημαϊκούς.

Πηγή: healthview.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τάξη, έδρα, πίνακας, μαυροπίνακας, τετράδια
Σήμερα στη Βουλή για το Πολλαπλό Βιβλίο και την Πανεπιστημιοποίηση της ΑΣΠΑΙΤΕ
Παρατάσεις, καθυστερήσεις, παλινωδίες σχετικά με τη διαδικασία συγγραφής, αξιολόγησης και εισαγωγής του πολλαπλού βιβλίου στα σχολεία της χώρας -...
Σήμερα στη Βουλή για το Πολλαπλό Βιβλίο και την Πανεπιστημιοποίηση της ΑΣΠΑΙΤΕ