Κοινωνία: Νέοι και Πολιτική
Γράφει ο Χριστόπουλος Παναγιώτης, μαθητής Β' Τάξης Επαγγελματικού Λυκείου Λεχαινών

Μύθο αποτελεί η απολιτικοποίηση και η πολιτική απάθεια της νέας γενιάς καθώς υπονομεύεται από την ίδια την πραγματικότητα και τις τρέχουσες εξελίξεις. Σήμερα η νεολαία δεν διστάζει να εκφράσει την πολιτική της άποψη και να παρέμβει σε καθημερινά κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα διεκδικώντας τα δικαιώματά της.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να δημιουργούνται με πρωτοβουλίες των νέων, μικρές και μεγάλες οργανωμένες ομάδες.Οι ομάδες αυτές προσπαθούν να συμμετάσχουν δημιουργικά στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι και οι νέοι δεν διστάζουν να αρθρώνουν έναν εναλλακτικό, δημιουργικό αλλά και καταγγελτικό λόγο και να διεκδικούν μεγαλύτερη και ισότιμη παρουσία στην πολιτική.

Οπότε δεν είναι λίγοι οι νέοι πια που αναζητούν την ανάπτυξη οργανωμένων δράσεων και το δικαίωμα έκφρασης της πολιτικής τους άποψης.Για το λόγο αυτό δεν μένουν στο περιθώριο των εξελίξεων αλλά γίνονται ζωντανό κομμάτι τις κοινωνίας που αναλαμβάνει ευθύνες και διαμαρτύρεται.

Έτσι οι νέοι έχουν την δυνατότητα να δράσουν με πολλούς τρόπους όπως:μέσω της συμμετοχής τους στα κοινά, μπορεί να καταπολεμηθεί κατά γενική ομολογία η νοσηρή πλευρά του πολιτικού και διεφθαρμένου κατά πολλούς συστήματος και φυσικά μέσω της υγιούς πολιτικής σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, μπορεί ο καθένας μας να προσφέρει στο τόπο του και να συμβάλει και αυτός στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Από την άλλη πλευρά, όμως η πολιτική τι μπορεί να κάνει για να κερδίσει τη νεολαία; Η πολιτική για να κερδίσει τη νέα γενιά πρέπει να οικοδομήσει μια νέα σχέση μαζί της. Αυτό σημαίνει, ενίσχυση των θεσμών συμμετοχής και παρέμβασης των νέων. Σημαίνει δηλαδή ότι η νέα γενιά πρέπει να βρεθεί στο προσκήνιο με άποψη και απαίτηση.

Συνεπώς, θα ήταν απαραίτητο πλέον να συμφιλιωθεί η νέα γενιά με την πολιτική και να απαλειφθεί η καθημερινή αντίληψη τόσο των νέων όσο και των μεγάλων, ότι "όλοι τους ίδιοι είναι". Διότι, η αποθάρρυνση της νέας γενιάς για συμμετοχή στα κοινά είναι ευθύνη τρίτων, αλλά εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να μεριμνήσουμε για την επανασύνδεση της νεολαίας με τους πολιτικούς θεσμούς και τις υγιείς δημοκρατικές παραδόσεις. Έτσι μονάχα θα συντελεστεί η πολυπόθητη εθνική ανάταση στο μεταίχμιο της νέας δεκαετίας.

Χριστόπουλος Παναγιώτης
Ανδραβίδα, Ηλείας
Μαθητής Β' Τάξης Επαγγελματικού Λυκείου Λεχαινών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα