Η κατανάλωση φυτικού γάλακτος έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια, αλλά το ζωικό γάλα παραμένει ακόμα πολύ δημοφιλές και δεν έχει εξαφανιστεί από τα ψυγεία μας.
Αν, λοιπόν, κάποιος πρέπει να διαλέξει το πιο υγιεινό και θρεπτικό είδος ζωικού γάλακτος, είναι σημαντικό να λάβει υπόψη του ορισμένα κρίσιμα σημεία.
Πλήρες γάλα vs. Γάλα με λιγότερα λιπαρά
Πριν από μερικές δεκαετίες, οι επιστημονικές έρευνες προειδοποίησαν για τα κορεσμένα λιπαρά (που βρίσκονται κυρίως στα ζωικά προϊόντα), με αποτέλεσμα να εμφανιστούν επιλογές όπως το γάλα με χαμηλά λιπαρά ή το γάλα με 0% λιπαρά. Αυτά τα είδη γάλακτος παραμένουν δημοφιλή και μέχρι σήμερα. Αλλά, είναι όντως πιο υγιεινά από το πλήρες γάλα;
Θερμίδες και θρεπτικά συστατικά
Η βασική διαφορά ανάμεσα στο πλήρες γάλα και τα γάλατα με λιγότερα λιπαρά είναι η μείωση των λιπαρών και των θερμίδων. Συγκεκριμένα:
- 1 φλιτζάνι πλήρες γάλα περιέχει περίπου 165 θερμίδες.
- 1 φλιτζάνι γάλα με 2% λιπαρά περιέχει 130 θερμίδες.
- 1 φλιτζάνι γάλα με 0% λιπαρά περιέχει 85 θερμίδες.
Αν παρακολουθείς τις θερμίδες που καταναλώνεις, τότε σαφώς το γάλα με λιγότερα λιπαρά θα μπορούσε να είναι προτιμότερο. Ωστόσο, το γάλα με 0% ή χαμηλά λιπαρά περιέχει λιγότερη βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, των ματιών και του δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι το πλήρες γάλα μπορεί να υπερέχει από αυτή την άποψη.
Η αλλαγή στην αντίληψη για τα κορεσμένα λιπαρά
Αν και τα λιπαρά από τα ζωικά προϊόντα είχαν θεωρηθεί επιβλαβή για την καρδιά, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι τα κορεσμένα λιπαρά δεν είναι τόσο επιζήμια, ιδιαίτερα αν προέρχονται από υγιεινές πηγές. Έτσι, το πλήρες γάλα δεν είναι τόσο επιβλαβές όσο κάποτε θεωρούνταν.
Η γεύση του γάλακτος επηρεάζεται επίσης από την περιεκτικότητά του σε λιπαρά. Το πλήρες γάλα έχει πιο κρεμώδη υφή και πλούσιο σώμα, πράγμα που το καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλές στους λάτρεις της πλούσιας γεύσης. Αν η γεύση είναι για εσένα καθοριστικός παράγοντας στην επιλογή, το πλήρες γάλα πιθανώς να είναι η καλύτερη επιλογή.
Αν και το γάλα με λιγότερα λιπαρά έχει μικρότερες θερμίδες, το πλήρες γάλα προσφέρει περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α και καλύτερη γεύση. Όπως φαίνεται, η τελική επιλογή εξαρτάται από τις προτεραιότητες του καθενός – αν δίνεις προτεραιότητα στις θερμίδες ή στη γεύση, ή αν αναζητάς ένα πιο ισχυρό θρεπτικό προφίλ.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/03
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ