Thumbnail
Η νέα διατροφική τάση ακούει στο «λέμε όχι στη ζάχαρη». Είναι όμως η ζάχαρη όντως ο χειρότερος εχθρός της υγείας μας;

Η ζάχαρη κρύβεται εκεί όπου κανείς δεν μπορεί να φανταστεί, προειδοποιούν συγγραφείς και bloggers μέσω του hashtag «sugarfree». Τι σημαίνει για τη διατροφή η απουσία του γλυκού «εχθρού» μας;

Οι υποστηρικτές της νέας διατροφικής τάσης που ουσιαστικά στηρίζεται στη διατροφή χωρίς ζάχαρη συνδέουν την αποφυγή της ζάχαρης όχι μόνο με τα υγιή δόντια αλλά και με το λαμπερό δέρμα, την επιβράδυνση της γήρανσης, την απώλεια βάρους, την καλύτερη αίσθηση της γεύσης όπως και με την ικανότητα συγκέντρωσης.

Μύθοι και αλήθειες για τη διατροφή χωρίς ζάχαρη

Πέρσι η γνωστή παρουσιάστρια της γερμανικής τηλεόρασης Αναστασία Ζαμπουνίδου αποκάλυπτε σε μία εκπομπή ότι ακολουθεί εδώ και δέκα χρόνια μια διατροφή χωρίς ζάχαρη. «Ήταν μια νέα ζωή για μένα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι παλαιότερα ήταν εξαρτημένη από τη ζάχαρη. Το θέμα και κυρίως το πρόσωπο της 49χρονης σήμερα που ωστόσο μοιάζει πολύ νεότερη, βρέθηκαν αμέσως στα πρωτοσέλιδα γυναικείων περιοδικών. Η αποχή από τη ζάχαρη ως ελιξήριο νεότητας;

«Η ζάχαρη δεν είναι και πολύ υγιεινή. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει αρνητικές συνέπειες στο μεταβολισμό. Δεν υπάρχουν όμως στοιχεία για το αν επηρεάζει την εξωτερική ομορφιά», επισημαίνει ο ενδοκρινολόγος Άντρεας Πφάιφερ από το Γερμανικό Ινστιτούτο Διατροφικής Έρευνας στο Πότσνταμ και της πανεπιστημιακής κλινικής Charité του Βερολίνου. Και συμπληρώνει ότι «οι αρνητικές συνέπειες αφορούν κυρίως υπέρβαρους. Επιπτώσεις σε υγιείς ανθρώπους που έχουν φυσιολογικό βάρος δύσκολα μπορούν να αποδειχθούν». Όσον αφορά τη δόση και την επίδραση της ζάχαρης, υπάρχουν πολύ λίγα δεδομένα και μάλιστα μόνο από πειράματα σε ποντίκια. «Η αποφυγή της ζάχαρης συμβάλλει στη μείωση του βάρους, μόνο αν το άτομο έχει τάσεις παχυσαρκίας», διαπίστωσε ο ενδοκρινολόγος.

Πρέπει να πούμε «όχι στη ζάχαρη»;

Πάντως, όπως επισημαίνει η Γκαμπριέλε Κάουφμαν από το Ομοσπονδιακό Κέντρο Διατροφής, γενικότερα «δεν πρέπει να υπάρχει προϊόν χωρίς καθόλου ζάχαρη». Αναφερόμενη στους υγιείς ανθρώπους που αποφεύγουν τη γλουτένη, τονίζει ότι «δεν υπάρχει κανένα λάθος τρόφιμο, υπάρχει μόνο η λάθος σχέση με το φαγητό». Η σχέση αυτή μεταφράζεται σε κατανάλωση μεγάλης ποσότητας και μια μονόπλευρη διατροφή. Η Γκ. Κάουφμαν προειδοποιεί μάλιστα ότι δεν πρέπει να αλλάζουμε τη διατροφή μας αν δεν απευθυνθούμε πρώτα σε ειδικό, διότι ο μεταβολισμός χάνει το ρυθμό του.

Πηγή: Deutsche Welle

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

χολιστερινη
Χοληστερίνη: Τα προειδοποιητικά σημάδια στο πρόσωπο και τα μάτια σας
Γκριζόλευκοι δακτύλιοι στον κερατοειδή, κιτρινωπές κηλίδες στο δέρμα και εξογκώματα γύρω από τα μάτια μπορεί να υποδεικνύουν ότι πρέπει να διορθώσετε...
Χοληστερίνη: Τα προειδοποιητικά σημάδια στο πρόσωπο και τα μάτια σας